Política 11/02/2016

El tribunal de Nóos avança al 19 de febrer la declaració de la infanta Cristina

El seu marit, Iñaki Urdangarin, declararà el dia 24, un dia després que el seu ex-soci a Nóos, Diego Torres

Efe
2 min
La infanta Cristina i Iñaki Urdangarín, entrant a l'Escola Balear d'Administració Pública. / ISAAC BUJ

PalmaEl tribunal que jutja el cas Nóos ha avançat al divendres de la setmana que ve, 19 de febrer, la declaració de la infanta Cristina com a acusada per cooperació necessària en dos presumptes delictes fiscals del seu marit, Iñaki Urdangarin, qui podria declarar el dia 24.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de la sala de la secció primera que jutja la causa, Samantha Romero, ha comunicat avui una reorganització de les declaracions dels acusats segons la qual la germana del rei Felip VI, que havia de ser l'última dels acusats en declarar, prestarà declaració el mateix dia que Ana María Tejeiro, esposa de l'ex-soci d'Urdangarin a Nóos, Diego Torres.

La reorganització de les compareixences s'ha dut a terme a instància d'un dels advocats defensors, donada la seva personació en un procés amb tribunal del jurat, que té preferència sobre el judici de Nóos.

El calendari de declaracions

Romero ha comunicat a les parts que dimarts que ve, 16 de febrer, prestaran declaració l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances, Jorge Vela, i Elisa Maldonado, responsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (Cacsa)

Per al dimecres 17 s'han programat les compareixences dels acusats José Manuel Aguilar, exdirector de Cacsa, i de l'exsecretari de Turisme del País Valencià, Luis Lobón.

L'endemà, dijous 18, es preveu que declarin l'exvicealcalde de València Alfonso Grau i l'exconsellera delegada de la candidatura olímpica Madrid 2016, Mercedes Coghen.

El tribunal ha establert que dimarts 23 declari Diego Torres; l'endemà, el dia 24, ho farà Iñaki Urdangarin; i, en darrer lloc, l'assessor fiscal Salvador Trinxet.

La presidenta del tribunal ha informat d'aquest calendari abans d'iniciar-se la declaració de l'excomptable de Nóos Marc Antoni Tejeiro, el segon acusat en comparèixer avui després de l'expresident balear Jaume Matas, i ha deixat sense definir el contingut i suspensió de la vista demà, divendres .

Inicialment s'havia previst que les compareixences d'acusats es prolongarien durant dotze sessions, de dimarts a divendres des del 9 de febrer al 26 del mateix mes.

A partir del 8 de març i fins al 17 de maig tindran lloc les declaracions dels gairebé 400 testimonis citats, entre els quals figuren l'exministre d'Economia Rodrigo Rato i l'excap de la Casa Reial Alberto Aza, els dos l'11 de març.

Un altre excap de la Casa Reial, Fernando Almansa, citat per la defensa d'Urdangarin, ha de declarar el 13 de maig, el mateix dia que també estan citats l'exalcalde de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón i l'exsecretari d'Estat per a l'Esport Jaime Lissavetzky.

El que va ser secretari de les infantes Carlos García Revenga declararà davant el tribunal el 20 d'abril, i l'ex-assessor jurídic de la Casa Reial José Manuel Romero, comte de Fontao, el 22 d'abril.

El dia 15 d'abril compareixerà com a testimoni l'expresident valencià Francisco Camps; l'exalcaldessa Rita Barberá ho farà el 12 d'abril; l'exconseller d'Economia Gerardo Camps, el 8 d'abril; i l'exconseller Esteban González Pons, el 14 d'abril.

L'exconsellera de Salut de la Generalitat de Catalunya Marina Geli testificarà el 4 de maig.

La prova testifical i pericial es desenvoluparà del 8 de març al 7 de juny i, posteriorment, fins al 30 de juny, es presentaran la prova documental, les conclusions i informes de les parts, abans del tràmit d'última paraula dels acusats.

stats