Política 25/01/2018

Un informe veu "irregularitats i falta de transparència" en el vot exterior del 21-D

Ho ha elaborat l'entitat Catalansalmon.com, en coordinació amb JxCat, ERC i la CUP

Europa Press
2 min
Urna al CEIP Rosa dels Vents, a la Sagrera / FRANCESC MELCION

BarcelonaUn informe de l'entitat Catalansalmon.com, una xarxa de catalans al món, ha alertat d'"irregularitats i falta de transparència" en el procediment i gestió del vot exterior de les eleccions catalanes del 21-D. L'informe s'ha elaborat a partir de l'observació de 818 voluntaris apoderats en 104 consolats de 60 països que concentren el 80% de catalans que viuen a l'estranger, així com en les delegacions provincials on es van comptar els vots, segons han informat a través d'un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes observacions s'han coordinat amb Junts per Catalunya, ERC i la CUP i han constatat que el sistema de vot estranger comporta una excessiva burocràcia i terminis massa ajustats que dificulten la participació: tan sols van votar el 17,4% del total de censats.

L'informe assenyala també que durant les votacions es van registrar diversos problemes, com la "falta de control del vot que arriba per correu al consolat", la "negativa de fer fotos als segells" i el fet que els vots van arribar a Catalunya "després de passar per Madrid, pel ministeri d'Exteriors, on ningú ha pogut observar com ha estat la manipulació dels sobres i de la documentació". L'entitat recorda, de fet, que el govern espanyol encara no ha publicat les dades del vot exterior recollides en cada consolat, els resultats per països ni el nombre de sobres totals que van arribar a les seus.

Les dades prèvies assenyalen que 39.521 persones van demanar el vot exterior, però finalment només van arribar a votar 21.173, una diferència que l'entitat interpreta com que el "30% dels vots esperats han desparegut".

Per això, Catalansalmon.com reclama eliminar el sistema de vot sol·licitat perquè torni a ser per sufragi universal, com abans del 2011. Així, també proposa millorar les instruccions de vot, permetre votar fins al mateix dia de les eleccions, digitalitzar el procés i que els consolats tinguin paperetes físiques perquè puguin utilitzar-les els electors que no les hagin rebut a temps.

stats