Política 30/12/2013

CDC creu que l'informe de Margallo a les ambaixades "se li girarà en contra"

Rull creu que, amb el document, l'Estat està acceptant que hi ha un "litigi" obert amb Catalunya

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, creu que l'informe enviat pel ministeri d'Exteriors a les ambaixades sobre el procés sobiranista de Catalunya suposa el "reconeixement explícit d'un litigi" i que, en tot cas, provocarà un "efecte invers" a la comunitat internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha una desproporció extraordinària entre el relat que no hi ha problema i els instruments i arguments que utilitza el govern [espanyol] per combatre aquest problema. I això generarà l'efecte contrari. Però l'interessant és que accepten que hi ha un problema, un plet, i que han entrat en la campanya del 'no'", ha dit Rull en declaracions a Efe.

Segons publica aquest dilluns 'El País', el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha remès a totes les ambaixades i consolats espanyols un manual de 210 pàgines titulat 'Per la convivència democràtica', l'objectiu del qual és que els diplomàtics disposin d'arguments per actuar davant el procés sobiranista i rebatre les seves tesis a l'estranger.

Segons el parer de Rull, "és el reconeixement inequívoc d'un litigi, que nosaltres plantegem en termes estrictament democràtics. Aquesta és la part positiva, que hi ha un reconeixement clar i explícit que existeix un problema a Catalunya, que hi ha un repte damunt la taula que s'ha de resoldre i una aspiració de llibertat a Catalunya".

Davant les comparacions d'aquest pla amb l'impulsat pel govern britànic davant el cas escocès, Rull ha instat l'executiu espanyol a "inspirar-s'hi amb totes les conseqüències", perquè "el primer ministre, David Cameron, permet fer la consulta l'any que ve a Escòcia, aposta per la democràcia i després posa els arguments per seguir al Regne Unit".

"Exigim aquesta radicalitat democràtica. Però veiem una voluntat simplement negativa i destructiva", ha lamentat el dirigent convergent.

"La comunitat internacional tindrà la capacitat i audàcia per poder llegir-lo i suggerir a l'estat espanyol que resolgui aquest tema en termes raonables, democràtics i moderns, i les urnes són la solució", ha afegit.

El dirigent de Convergència s'ha mostrat "tranquil i convençut que actituds com aquestes se'ls giraran en contra [als membres de l'executiu espanyol], perquè si intenten equiparar-se al Regne Unit, al final la mateixa comunitat internacional exigirà que busquin els mecanismes per poder donar resposta a aquest plantejament" que es fa des de Catalunya.

stats