Política 27/11/2017

Els comuns rebaixen la presència d’Iglesias per al 21-D

Ada Colau assumirà protagonisme amb actes propis sense Xavier Domènech

Xavi Tedó
2 min
Els comuns intensificaran la seva presència a l'àrea metropolitana a la recerca del seu votant potencial

BarcelonaEls comuns han decidit canviar de protagonista per a la campanya del 21-D. A diferència de fa dos anys, quan Pablo Iglesias va participar en una desena d’actes, fet que el va obligar fins i tot a llogar un pis a Barcelona, ara només ho farà en dos. En canvi, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no va implicar-se en la campanya de CSQP, ara ho farà amb actes propis al marge del candidat, Xavier Domènech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, davant d’unes enquestes que no els donen per ara la millora de resultats que esperaven, la confluència aposta per la seva cara més visible i deixa al dirigent espanyol un paper més secundari. El líder estatal de Podem va protagonitzar una de les polèmiques de la campanya del 27-S, quan va apel·lar als descendents dels emigrants de tot l’Estat a votar contra Artur Mas. “Aquesta gent de barri que no s’avergonyeix de tenir avis andalusos o pares extremenys ha d’ensenyar les dents. No podeu consentir que us facin invisibles a Catalunya. Tots a votar el 27!”, va exclamar en un contundent discurs, criticat per etnicista per les formacions independentistes.

Colau serà, doncs, un dels grans actius que la confluència promourà a l’àrea metropolitana, la zona que prioritzen els comuns. Aquest dissabte en un acte de precampanya amb Xavier Domènech, Colau proclamarà, en paraules del director de campanya, David Cid, la necessitat de “traslladar les polítiques d’èxit que s’han fet als ajuntaments del canvi al Parlament”. L’objectiu, contrarestar l’efecte Nou Barris: evitar que el votant de l’àrea metropolitana que els va votar a les municipals o a les espanyoles es passi a Ciutadans a les catalanes, com va passar el 27-S, en un fenomen que va ser especialment visible al barri barceloní. De fet, els comuns obriran campanya a l’Hospitalet de Llobregat el 4, faran l’acte central el 16 a Barcelona i el de cloenda també tindrà lloc al cinturó roig.

Referèndum que no sigui binari

Els comuns també van presentar ahir la seva proposta de país, que passa per aconseguir un gran acord a Catalunya que s’allunyi de la unilateralitat. Aquest acord, que han batejat com a Pacte de la Claredat, ha de concretar com ha de ser el referèndum -els comuns segueixen defensant una votació pactada- i quin procediment ha de seguir per dotar-lo de legitimitat. Paral·lelament, es comprometen a impulsar una llei de claredat al Congrés que permeti el referèndum, que a parer de la confluència no ha de ser binari i ha d’incorporar també la possibilitat de la confederació, que és la via que defensen majoritàriament els membres de la candidatura, entre els quals Xavier Domènech. Els comuns són reticents a parlar de pactes postelectorals, però ahir van fer una excepció. Després que ERC instés la candidatura de Domènech a sumar-se a un govern de concentració nacional, la portaveu del partit, Elisenda Alemany, ho va refusar amb vehemència. “Mai, absolutament mai, seríem en un govern amb el PDECat. El projecte de país que volem està molt lluny en termes nacionals i socials”, va piular.

stats