Política 02/06/2020

Marlaska no dimitirà malgrat haver mentit sobre el cessament de De los Cobos

Una nota de la directora de la Guàrdia Civil desmunta els arguments esgrimits pel ministre

Ot Serra
4 min
El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.

Madrid"Repetiré la raó per la qual no dimitiré: ni aquest ministre ni cap persona del departament ha fet cap ingerència ni ha demanat cap informe". Fernando Grande-Marlaska dixit en la sessió de control al Senat després que s’hagi sabut que la setmana passada va ocultar la veritat sobre el cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i que la dreta en bloc li hagi posat la creu. L’ingrés mínim vital i l’èxit de Pedro Sánchez per tirar endavant la sisena pròrroga de l’estat d’alarma queden diluïts enmig dels cops de volant de Marlaska, que aquest dimarts s’ha vist obligat a rectificar i ha reconegut la relació entre la causa judicial del 8-M i la destitució de De los Cobos. No per voluntat pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí El Confidencial ha publicat una nota amb data del 24 de maig de la directora general de l’institut armat, María Gámez, adreçada al secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez, en la qual queda clar el motiu de la destitució: "Pèrdua de confiança per no haver informat del desenvolupament d’investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de policia judicial, amb finalitat de coneixement". Una esmena a la totalitat a l’argument que el ministre va repetir fins a la sacietat: que no tenia a veure amb la causa judicial del 8-M, sinó amb una reestructuració del seu equip.

La notícia ha provocat la indignació de la dreta i un clam unànime per la seva dimissió o, altrament, perquè Pedro Sánchez el destitueixi. Res més lluny dels plans de l’executiu, expressats per la portaveu, María Jesús Montero, que ha reiterat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que Grande-Marlaska compta amb el suport del president. El ministre té una escletxa on encaixar el seu discurs i aquest dimarts s’hi ha agafat com un ferro roent: efectivament, la nota difosa evidencia que Interior no tenia l’informe de la Guàrdia Civil i que tampoc es va interessar pel seu contingut, fet que constituiria una intromissió gens dissimulada en la tasca del cos armat, que exerceix en aquest cas de policia judicial.

En conversa amb l’ARA, una persona que havia treballat amb Grande-Marlaska es mostrava convençuda divendres que el ministre no havia traspassat els límits que li corresponen pel seu càrrec. Precisament, apuntava a l’escenari que s’ha acabat confirmant i situava en la normalitat que sol·licités un coneixement genèric de la investigació. "Es va filtrar l’informe a un mitjà de comunicació tan bon punt va ser entregat a la jutge. Sap que una filtració és un delicte de revelació de secrets? La directora [de la Guàrdia Civil] va requerir què passava", ha manifestat Grande-Marlaska en la compareixença al Senat, en resposta al senador del PP Fernando Martínez Maíllo. "La confiança és un element nuclear en un càrrec com el que ocupava el coronel, per al qual va ser nomenat de manera discrecional –ho va fer el secretari d’estat de Seguretat del govern de Mariano Rajoy– i per al qual es necessiten les més altes cotes de neutralitat i professionalitat", exposa el comunicat que Interior ha traslladat als mitjans aquest matí.

El cos demana transparència

Diversos sindicats de la Guàrdia Civil han mostrat la seva sorpresa per la publicació de la nota de la directora del cos i alguns han reclamat la seva compareixença així com la del ministre per aclarir els fets. D'altres, com els dirigents de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils i de l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils, han subratllat en declaracions a Efe que els comandaments han de retre comptes al ministeri sobre les investigacions, però sense donar detalls, donant així la raó a Marlaska. Amb tot, reclamen explicacions "urgents".

No és la primera vegada que el ministre de l’Interior es molesta per la falta d’informació sobre les actuacions de la Guàrdia Civil. El setembre passat no coneixia l’abast de l’operació de l’institut armat a Catalunya amb la detenció de nou activistes dels CDR investigats per terrorisme a l’Audiència Nacional. El que deixa Marlaska en una situació complicada és el seu canvi de guió, que ha servit l'acusació de mentir en safata a l’oposició. PP, Vox i Cs han considerat que després de la publicació de la nota no pot continuar ni un dia més en el càrrec i, davant la previsió que això no passi, han registrat diverses iniciatives al Congrés reclamant la seva reprovació. "Quina sensació d’impunitat s’ha de tenir per posar per escrit que es fulmina un coronel per negar-se a violar la llei, a cometre un delicte? On queda l’estat de dret?", ha denunciat la portaveu parlamentària del PP, Cayetana Álvarez de Toledo.

Pressió per renovar el CGPJ

Les acusacions d’ingerència tenen, de fons, el debat sobre la separació de poders. El govern de Sánchez ja va començar amb mal peu nomenant Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, i ara es veu esquitxat Marlaska, expresident de la sala penal de l’Audiència Nacional. I casualitat o no, aquest dimarts ha tornar a aflorar la batalla soterrada de PSOE i PP per la influència en l’esfera judicial en la sessió de control al Senat. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha recollit el guant d'una pregunta d'un senador socialista per recordar-li al PP que ser constitucionalista obliga a posar-se d’acord en qüestions com la renovació de la cúpula judicial.

A aquesta mateixa qüestió s’hi havia referit prèviament Álvarez de Toledo en una roda de premsa en què ha acusat l’executiu de degradar les institucions i ha apuntat que el "principal dic de contenció" és la justícia. En aquest sentit, ha afirmat que el PP no pactarà amb el PSOE el repartiment de càrrecs del Consell General del Poder Judicial, sinó que aposta per un sistema d’elecció entre jutges. A última hora de la tarda l'Associació Professional de la Magistratura, de tarannà conservador, ha publicat un comunicat en què demana al CGPJ que "prengui les mesures necessàries per assegurar que els jutges puguin desenvolupar la seva tasca sense cap ingerència".

Vox es personarà en la causa del 8-M

Sobre la causa judicial del 8-M, aquest dimarts Vox ha anunciat que presentarà un escrit per personar-se en el procediment. La setmana passada la jutge Carmen Rodríguez-Medel ja va acceptar que exercís l'acusació popular l'Associació de Consumidors i Usuaris José María Mena si presentava una fiança de 1.000 euros.

Nota de la directora de la Guàrdia Civil al secretari d'estat de Seguretat
stats