Política 26/04/2014

La Internacional Liberal "donarà suport a qualsevol decisió" dels catalans sobre el seu futur

La família ideològica en què s'enquadra CDC adopta una resolució en favor del dret a decidir de Catalunya, en un congrés a Rotterdam en què Artur Mas s'ha reunit amb diversos primers ministres

Ara
2 min

BarcelonaLa Internacional Liberal ha aprovat aquest dissabte, en el marc del seu 59è congrés, celebrat a Rotterdam, una menció explícita en favor del dret a decidir de Catalunya. El text, aprovat a instàncies de Convergència, estableix que la Internacional Liberal "donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur", segons el text a què ha tingut accés l'ARA. Fins al congrés de Rotterdam s'hi ha desplaçat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha tingut ocasió de parlar amb diversos primers ministres i dirigents liberals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la declaració, els liberals expressen la seva "preocupació per la falta de diàleg real entre el govern de Catalunya i el govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya". Afirmen que el "model democràtic establert pel govern del Regne Unit i el govern d'Escòcia, en què s'ha arribat a un acord per celebrar un referèndum per decidir el futur polític del poble escocès, ha de ser utilitzat com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya".

Unes futures converses entre Barcelona i Madrid, afegeixen, "mai han d'implicar la renúncia del dret del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics". A més, la Internacional Liberal creu que la Unió Europea "ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable a aquells pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se".

Al congrés dels liberals s'hi troben els convergents Jordi Xuclà –president de la Fundació Llibertat i Democràcia i vicepresident de la Internacional Liberal–, Marc Guerrero –vicepresident del Partit dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE)– i Roger Albinyana, secretari d'Exteriors del Govern. Convergència forma part de l'ALDE i, a través de la Fundació Llibertat i Democràcia, també participa indirectament en la Internacional Liberal.

El passat 2 de desembre, en una visita a Barcelona, el president de la Internacional Liberal, Hans van Baalen, va recomanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que permeti la consulta sobiranista a Catalunya. "És qüestió de democràcia", va argumentar. Dies abans, l'ALDE havia aprovat també un text en defensa del dret a decidir, tot i que no tan explícitament referit al cas català com l'acordat ara per la Internacional Liberal.

stats