Política 08/08/2019

Una investidura a la força?

Tot i que Iván Redondo vol eleccions, hi ha un altre escenari possible

i
Ernesto Ekaizer
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa.

MadridQuin sentit té donar una notícia després de l'entrevista de dimecres passat entre Pedro Sánchez i el rei Felip VI?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les compareixences del Palau de Marivent la notícia és el posat, la imatge. Mai hi ha notícies. Simplement es tracta d'aportar una foto de normalitat institucional. Tot segueix en ordre. Però aquesta vegada no. No és que cada cop que Pedro Sánchez parla la faci grossa. Però en tot cas, aquesta vegada està clar que ho va voler fer.

Puntualment assessorat pel seu "cervell" Iván Redondo, el seu director de gabinet, va voler donar una notícia. Sense novetats al front: hi ha "desconfiança recíproca" entre el PSOE i Unides Podem. Va venir a dir: el que no pot ser no pot ser i a més és impossible.

Si bé el president amb més de cent dies en funcions ha advocat també a Marivent per "buscar altres fórmules" de pacte amb Unides Podem que garanteixin la governabilitat, com ara "acords d'investidura o de legislatura", la veritat és que el missatge central que ha intentat transmetre és el de la "desconfiança recíproca" entre ell i Iglesias i entre el PSOE i Unides Podem. I així ho va transmetre.

"On anem amb la desconfiança recíproca?" La pregunta, formulada a un important dirigent del PSOE, ha recollit aquesta resposta: "Anem a eleccions el 10 de novembre. ¿Quan hi ha hagut alguna notícia en les compareixences de Marivent? Mai. I aquí, en aquesta ocasió, Pedro ha omplert de contingut la roda de premsa. Ningú sol esperar informació i molt menys aparentment negativa sobre la investidura. I aquí s'han utilitzat paraules dures", afegeix el nostre interlocutor, que prefereix mantenir-se en l'anonimat.

Però pot haver-hi un escenari inaudit. Una investidura a la força.

És a dir: malgrat Iván Redondo i Pedro Sánchez.

Com?

Pablo Iglesias vol evitar la repetició d'elecció. Per tant, si aquest és el seu objectiu, pot justificar el suport sense contrapartides a un programa mínim de Pedro Sánchez i perfilar el seu paper d'oposició d'esquerra al Congrés de Diputats durant una legislatura breu.

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián volen concentrar-se completament en les pròximes eleccions autonòmiques catalanes i l'últim que volen és una repetició de les eleccions generals, tenint en compte que els 15 escons aconseguits el passat 28 d'abril es sotmetrien a una revàlida difícil.

El Partit Nacionalista Basc (PNB), per la seva banda, està disponible per donar suport a la investidura de Sánchez.

Per tant, si aquestes forces polítiques –més altres de menors– constitueixen el front proinvestidura de Pedro Sánchez, el líder del PSOE –partit en el qual hi ha un corrent institucional contrari a l'estratègia de repetició electoral d'Iván Redondo– no tindria cap altre remei que acudir obligat a una nova sessió d'investidura, a finals d'agost o principis de setembre.

O és que a posteriori –si es produeix aquest escenari, aconseguit gràcies a una estratègia a dos fronts que destaca el perill de la repetició electoral– ens diran que és el que volien en realitat?

"És una mica surrealista, però aquest és un dels escenaris possibles –assenyala el dirigent del PSOE–. La gent no entén –i no entendrà– que es repeteixin les eleccions. I per això el PSOE s'ha d'esforçar per arribar a aquesta investidura i formar govern", afegeix. "Però esforçar-s'hi de veritat".

stats