Política 06/08/2019

El jutge del 3% investiga l'exgerent de TV3 pel suposat finançament irregular de CDC

El partit hauria finançat actes de la campanya electoral del 2010 a través d'una productora

Europa Press
2 min
L'exconseller de Justícia Germà Gordó, en una imatge d'arxiu al Parlament

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el cas 3%, ha citat a declarar el pròxim 10 de setembre com a investigat l'exgerent de TV3 Oriol Carbó per haver participat presumptament en la trama de finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, el titular del jutjat central d'instrucció número 5 accepta la petició realitzada per la Fiscalia Anticorrupció, després que l'empresari Joan Manuel Parra, responsable d'Hispart, reconegués que el partit català suposadament va utilitzar un sistema de facturació falsa a través d'una productora de programes de TV3 per finançar actes de la campanya electoral del 2010.

Parra va ser cridat a declarar com a testimoni a l'Audiència Nacional a finals de juliol perquè ratifiqués un escrit presentat al jutjat penal número 23 de Barcelona, on serà jutjat al setembre pels mateixos fets, en què admetia haver cobrat 750.000 euros per part de Triacom Audiovisual pels serveis prestats a CDC en actes electorals. Després d'aquesta compareixença, en què es va revelar el 'modus operandi' del presumpte finançament irregular de CDC, el fiscal José Grinda va sol·licitar al jutge De la Mata que cités a declarar com a investigat Carbó i que requerís documentació a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en relació amb la productora. Les dues peticions han estat acordades pel magistrat, segons consta en la interlocutòria.

Finançament encobert

En la resolució, el jutge De la Mata argumenta que els fets encaixen en la investigació a alts càrrecs de CDC, que haurien posat en marxa "una estructura per finançar il·legalment aquest partit polític, de manera encoberta". Explica que els responsables del partit haurien pactat amb altres càrrecs públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, en connivència amb empresaris i altres càrrecs polítics, la manera d'alterar "tot tipus de concursos públics" perquè els empresaris que feien donacions a les fundacions lligades a CDC (CatDem i Fòrum Barcelona) en resultessin beneficiaris.

En aquest cas concret, el jutge afirma que el "patró" seguit és l'"habitual" i que hi ha indicis per considerar que Triacom, i en particular el seu responsable, Oriol Carbó, "va seguir les instruccions específiques" de l'exsecretari de govern de la Generalitat Germà Gordó perquè abonés a l'empresari d'Hispart "el deute que el partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) havia contret amb aquesta empresa, especialitzada en producció audiovisual, per l'organització i producció de la campanya electoral de CDC del 2010".

Reunions per concretar les factures

Així mateix, el magistrat detalla que després de les indicacions de Gordó, el responsable d'Hispart es va entrevistar amb Carbó perquè aquest, també "degudament informat i instruït", li indiqués com havia de preparar les factures que s'havien de girar a Triacom Audiovisual, així com la seva periodicitat, ja que van convenir que la quantitat estimada s'abonaria en un termini de sis mesos.

Gordó i Parra mantenien reunions o converses "just abans" que s'emetés cada factura per concretar el concepte, que estaria sempre relacionat amb col·laboracions de la Hispart en produccions de Triacom per a la CCMA, "òbviament inexistents", destaca la resolució. Segons ha indicat Parra en la seva declaració, la facturació estava relacionada amb programes com 'Fish and chips' i 'El gran dictat', emesos a TV3.

stats