Política 27/09/2019

Ja hi ha data per al judici a la mesa del Parlament per desobediència l'1-O: del 19 al 22 de novembre

Començarà l'endemà del judici al president Quim Torra pels llaços grocs

Montse Riart
2 min
Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaS'havien d'asseure al banc dels acusats del Tribunal Suprem juntament amb els líders independentistes acusats de rebel·lió per l'1-O però finalment el tribunal espanyol va decidir enviar aquesta part de la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè fos aquest organisme qui jutgés si els exmembres de la mesa del Parlament Anna Simó, Ramona Barrufet, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Joan Josep Nuet i l'exdiputada Mireia Boya van desobeir durant la tramitació de les anomenades lleis de desconnexió, tal com consideren la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Ara el TSJC ja ha fixat data al calendari: el judici se celebrarà entre el 19 i el 22 de novembre en sessions de matí i de tarda.

El Suprem jutjarà els acusats per l'1-O excepte els membres de la mesa i Boya

D'aquesta manera el judici contra els sis exparlamentaris començarà l'endemà del judici contra el president de la Generalitat, Quim Torra, acusat de desobediència per mantenir els llaços grocs als edificis públics tot i l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat demanen una condemna d'un any i 8 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Corominas, Guinó, Simó, Barrufet i Boya, i un any i quatre mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Nuet. Algunes defenses ja han anunciat que denunciaran la vulneració de drets fonamentals durant el judici, tal com ja han fet en fase d'instrucció i com van fer la resta de processats al Suprem.

El tribunal explica en la seva resolució que permetrà a Boya declarar en aranès amb assistència d'un intèrpret, tal com ella mateixa havia demanat. "El tribunal ha considerat que la condició de l'aranès com a llengua materna de la processada, tot i que no sigui indispensable per gaudir d'una defensa eficaç, sí que pot afavorir-la i per això l'autoritza", justifica la sala.

Arrimadas, Albiol i Iceta declararan com a testimonis

El TSJC ha admès la declaració com a testimonis dels exmembres de la mesa del Parlament José María Espejo-Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC), l'ex lletrat major del Parlament Antoni Bayona i el secretari general, Xavier Muro, a petició de la Fiscalia. A més, també declararan, a petició de l'acusació popular exercida per Vox, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, l'expresidenta del grup parlamentari de Ciutadans Inés Arrimadas, actualment portaveu del partit al Congrés de Diputats, l'expresident del grup parlamentari del PP Xavier García Albiol, actualment regidor del partit a Badalona, l'expresident del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell i l'exsecretari general del Parlament Pere Sol.

A petició de les defenses, també declararan com a testimonis els expresidents del Parlament Núria de Gispert i Ernest Benach, la lletrada del Parlament Mercè Arderiu, els diputats de la CUP Carles Riera, Eulàlia Reguant, Albert Botran i Maria Gabriela Serra, així com els exdiputats Albano Dante Fachín i Lluís Llach i els diputats Ferran Civit i Antoni Castellà.

stats