Guerra bruta
Política 04/03/2023

Jaume Giró es querellarà dilluns per l'operació Catalunya: "No tinc gaires esperances, però arribaré fins al màxim que pugui"

Artur Mas i Oriol Pujol també es plantegen portar als tribunals les maniobres de Villarejo amb la cúpula catalana del PP

3 min
Jaume Giró Al seu escó del Parlament quan era conseller d’Economia.

Barcelona / MadridSandro Rosell ha obert la veda i es preveu una allau de querelles per l’operació Catalunya. Segons ha pogut saber l’ARA, unes quantes persones assenyalades en les maniobres que dirigents del PP i l’excomissari José Manuel Villarejo van ordir a finals del 2012 aniran als tribunals madrilenys. L’exconseller d’Economia Jaume Giró ho farà aquest dilluns, i també s’ho plantegen l’expresident de la Generalitat Artur Mas i l’exdirigent de Convergència Oriol Pujol. Giró, que el juny passat ja va presentar una denúncia a la Fiscalia, té previst querellar-se contra Villarejo, els exministres Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal i l’exsecretari d’estat Francisco Martínez. Ara com ara descarta actuar contra Sánchez-Camacho, atès que és aforada davant el Tribunal Suprem per la condició de senadora i l’alt tribunal ja va descartar una querella de l’empresari Carles Sumarroca contra ella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els àudios publicats fa alguns mesos en què es podia sentir l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho –separadament– plantejant noms a qui poder buscar draps bruts han produït un nou escenari, i encara més el fet que la justícia ordinària de la capital espanyola hagi obert la porta a investigar-ho. Fins ara, ni l’Audiència Nacional ni el Tribunal Suprem hi havien recorregut. Segons fonts coneixedores, Giró aportarà nova documentació sobre els informes policials i els “seguiments” que Villarejo i el seu equip li feien. Aquest dissabte Giró ha confirmat a RAC1 la presentació de la querella: "No tinc gaires esperances, però arribaré fins al màxim que pugui", ha reconegut.

Què ha transcendit fins ara relacionat amb l’exconseller d’Economia? El passat mes de juny El Món va publicar una conversa del 6 de novembre del 2012 en què Sánchez-Camacho oferia aVillarejo una mena de llista negra de persones vinculades a l’independentisme a qui buscar draps bruts. Entre aquests noms hi havia Mas, Giró –que en aquell moment era director general adjunt de CaixaBank–, l’empresari Sumarroca, l’expolític Enric Lacalle i el periodista José Antich. Arran d’això, Giró va portar els fets a la Fiscalia de Barcelona, que va traspassar-ho a la de Madrid i que recentment va fer saber als adocats de l’exconseller que no podia intervenir. Arran d’això l’exconseller ha decidit querellar-se.

L’expresident Artur Mas votant al procés participatiu del 9-N del 2014.

Pujol i Mas també ho valoren

D’altra banda, també Artur Mas i Oriol Pujol valoren fer-ho, tot i que no detallen contra qui. Apareixen també en diverses converses. “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagi existit”, deia Fernández Díaz a mitjans del desembre del 2012 amb Villarejo i l’exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino. S’interessaven per possibles corrupteles que esquitxessin l’expresident: “Però això no toca Artur Mas, no? [...] La segona denúncia sí que toca Artur Mas, no? Per la via dels tres testaferros, oi?”, deia a Villarejo. Fins ara, la defensa de Fernández Díaz –a qui la Fiscalia demana 15 anys de presó pel cas Kitchen– va negar “rotundament” els contactes amb Villarejo.

Pel que fa a Oriol Pujol, hi ha una conversa en què Sánchez-Camacho i Villarejo comentaven la seva suposada participació en el cas Campeón, mentre que la popular anotava que Sumarroca, que també ha presentat una querella als jutjats de Madrid, era “íntim de Pujol”. La seva defensa confirma a l’ARA que estudia emprendre accions legals per la part que l’afecta de l’operació Catalunya. Aquestes querelles se sumarien a les que ja es tramiten a Madrid, a part de la de Rosell: les de l’excap de la Policia Nacional a Barcelona Narciso Ortega i l’exconseller delegat de la BPA Joan Pau Miquel.

stats