Operació Catalunya

Fernández Díaz, a Villarejo en una reunió per l'Operació Catalunya: “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagi existit”

L'exministre hauria dirigit l'operatiu contra els Pujol, segons els enregistraments que ha publicat 'El País'

ARA
2 min
Alícia Sánchez-Camacho amb Jorge Fernández Díaz

Noves i compromeses revelacions sobre l'operació Catalunya. L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz va dirigir aquest operatiu contra la família Pujol, segons publica el rotatiu El País a partir d'una gravació a la qual han tingut accés aquest diari i el digital Fuentes Informadas. La cinta, enregistrada per l'excomissari de policia José Manuel Villarejo, recull una reunió al ministeri de l'Interior –aleshores comandat per Fernández Díaz– a mitjans de desembre del 2012 en què van participar ells dos i l'aleshores número u de la policia, Eugenio Pino.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conversa dura un quart d'hora i forma part de l'arxiu de l'excomissari, però no s'ha incorporat a cap de les investigacions obertes contra ell. Els tres acorden denunciar dirigents independentistes amb els testimonis de l'empresari Javier de la Rosa i Victoria Álvarez, exdona de Jordi Pujol Ferrussola i interlocutora de l'exlíder del PP Alícia Sánchez-Camacho en el conegut dinar de La Camarga. A la conversa, Villarejo informa Fernández Díaz que ha parlat amb diversos jutges, com l'aleshores degà de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, i que estan "totalment predisposats" a acceptar la denúncia contra els Pujol. L'aleshores ministre interromp el discurs de Villarejo per recordar-li que la conversa que estan mantenint "no ha existit", i que el ministre "no en sap res".

En un altre moment de la conversa afirma que negarà que ha existit "fins i tot sota tortura". “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagi existit”, arriba a dir l'aleshores ministre. A partir d'aquí pregunta si el cas es pot dur a l'Audiència Nacional, a la qual cosa Villarejo contesta que, a parer seu, sí. Fernández Díaz demana, aleshores, si la denúncia es pot presentar el mateix dia, i s'interessa també per si se'n poden presentar contra altres dirigents independentistes, com el llavors president de la Generalitat, Artur Mas. Fernández Díaz recorda als comissaris que estan davant d'una "qüestió d'estat" que afecta "la unitat d'Espanya".

La policia patriòtica va treballar a les ordres del govern de Mariano Rajoy per intentar buscar draps bruts dels seus adversaris polítics, filtrar-los a mitjans propers o judicialitzar-los amb denúncies als tribunals. Les seves principals víctimes van ser els independentistes catalans, però també dirigents de Podem, segons va concloure una comissió d'investigació creada al Congrés de Diputats. Fernández Díaz va declarar en aquesta comissió que amb prou feines va creuar amb Villarejo “dues paraules, gràcies a Déu”. I va afegir: “Durant els gairebé cinc anys en què he exercit la responsabilitat de ministre de l'Interior, no he despatxat mai res amb el senyor Villarejo”. Unes paraules que queden desmentides ara amb aquests àudios que posen en relleu que Fernández Díaz va dirigir personalment una part de la policia patriòtica en l'operació Catalunya.

stats