Política 08/01/2021

La JEC certifica que el PDECat hereta tots els drets electorals del grup de JxCat de cara al 14-F

La formació de Carles Puigdemont, formalitzada com a partit el juliol del 2020, començarà des de zero

Núria Orriols Guiu
3 min
Les bases del PDECat confirmen Àngels Chacón com a candidata

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha emès aquest divendres una nota per certificar i oficialitzar el que ja es donava per descomptat: que el PDECat hereta tots els drets electorals del grup parlamentari de JxCat de cara a les eleccions del 14 de febrer. És a dir, la candidata, Àngels Chacón, la que en gaudirà en detriment de la formació de Carles Puigdemont i de Laura Borràs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això és així perquè el 21 de desembre JxCat encara no existia com a partit polític i va ser només el nom que va escollir Puigdemont per a la coalició entre el PDECat i Convergència que va farcir de dirigents independents.

Ara, com que CDC ja no serà present en aquestes eleccions, el Partit Demòcrata es fa seus tots els drets electorals d’aquella coalició, també els generats pel partit fundat per Jordi Pujol, que desapareix definitivament (també en termes formals) de panorama electoral.

La decisió de la Junta Electoral Central implica que serà Àngels Chacón i no Laura Borràs (candidata de l'actual JxCat) qui tindrà garantida la cobertura mediàtica en els blocs electorals, els avançaments de recursos provinents de les subvencions parlamentàries per fer campanya o la propaganda electoral gratuïta als mitjans de comunicació.

La formació de Carles Puigdemont, formalitzada el mes de juliol del 2020 com a partit polític, parteix de zero en aquest aspecte: per aquest motiu ha hagut de recollir firmes per poder-se per presentar per primer cop (en va aconseguir 52.000 de les 5.000 necessàries) i no tindrà un lloc reservat en la propaganda electoral. El dubte és, però, si podrà participar en els debats als mitjans públics, ja que hi ha precedents com el de la CUP o Vox en les anteriors eleccions espanyoles en què hi van tenir presència malgrat no tenir representació.

Fonts de JxCat expliquen a l'ARA que la seva intenció és intentar ser-hi en base aquests casos, a més d'argumentar que, més enllà del Parlament, el partit sí que és present com formació política al Congrés dels Diputats i a l'Eurocambra. A diferència de les eleccions del 2017, que no existia JxCat com a partit i que la coalició que es va presentar a les eleccions era CDC-PDECat, a partir del 2018 ja es va presentar formalment a totes les conteses electorals en coalició amb aquests dos partits.

En aquell moment, la direcció del PDECat va ordenar a una persona afí registrar-lo de forma instrumental perquè ningú es pogués apropiar del nom. Arran d'això, JxCat (en aquell moment encara buit de contingut) es va presentar en coalició tant a les eleccions espanyoles com europees del 2019 amb el PDECat i CDC. Aquesta presència formal a les cambres parlamentàries dona als de Puigdemont, que es van apoderar del registre de partit el juny del 2020 -malgrat l'oposició de la direcció del PDECat que el va portar als tribunals-, un argument per intentar ser en el debat electoral als mitjans públics.

El PDECat no recorrerà la presència de JxCat als debats

Aquest matí en roda de premsa des de Tarragona, la candidata del PDECat, Àngels Chacón, ha assegurat que defensarà el dret de la seva formació política a ser present en els debats públics i en tots els fòrums. També, ha dit, que participi en la reunió del 15 de gener amb el Govern en què s'ha de decidir si s'ajornen les eleccions del 14 de febrer, en què fins ara no hi han estat convidats. "Defensem els nostres drets, no anem contra ningú", ha afirmat Chacón.

Fonts del Partit Demòcrata consultades per aquest diari asseguren que es mantindran en la reivindicació dels seus espais electorals, però aclareixen que no recorreran a la Junta Electoral Central si es permet que Junts participi, per exemple, en els debats als mitjans públics de cara a les eleccions del 14 de febrer. Aquest cop, doncs, no hi haurà conflicte entre el PDECat i JxCat que hagi de resoldre la JEC o els tribunals.

stats