Dreta espanyola

Jiménez Losantos declara la guerra a Vox

El presentador d'esRadio, afí a Díaz Ayuso, ha tret la destral contra el partit d'extrema dreta

3 min
Federico Jiménez Losantos

Madrid"La polèmica de l'avortament l'han creat un neci, un tonto –que va admetre el neci– i després un pocavergonya", assegura el presentador d'esRadio Federico Jiménez Losantos. El neci se suposa que és Juan García Gallardo, vicepresident de Castella i Lleó; el tonto seria Alfonso Fernández Mañueco, president, i el pocavergonya, el cap de l'executiu de l'Estat, Pedro Sánchez. Així començava una nova entrega de la guerra que el locutor manté amb Vox des de la setmana passada, arran del conflicte sobre el protocol antiavortista amb què va vacil·lar el govern de Castella i Lleó i que finalment no implementarà. L'escalada entre Jiménez Losantos i la formació d'extrema dreta es va produir quan el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va entrar en joc posant en qüestió el finançament del grup mediàtic Libertad Digital, al qual pertany l'emissora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha molts mitjans que tenen por que el seu finançament estigui en dubte", va manifestar. La frase del dirigent de Vox deixava dubtes sobre la seva interpretació, atès que no queda clar si es referia al fet que el PP va fer servir la caixa B per comprar accions del grup l'any 2004 –va ser condemnat per l'Audiència Nacional– o bé que la viabilitat econòmica de l'empresa pot córrer perill. Tal com va publicar El Salto, esRadio va rebre 900.000 euros en publicitat institucional de la Comunitat de Madrid en els seus dos primers anys de vida, sota el mandat d'Esperanza Aguirre. L'idil·li entre Jiménez Losantos i el PP a la capital espanyola es manté fins avui, ara amb Isabel Díaz Ayuso, a qui Vox va impedir aprovar els pressupostos del 2023.

Jiménez Losantos va esbroncar dimecres passat la líder de l'extrema dreta a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, per votar en contra dels comptes "al costat de Mónica García [Més Madrid]". També li va traslladar el seu malestar, com a "votant de Vox" –va confessar–, per la polèmica de l'avortament a Castella i Lleó. Aquell dia va arribar la resposta d'Espinosa de los Monteros i, l'endemà, el periodista s'hi va tornar. "El finançament en dubte serà el teu, tant que estàs condemnat. O rectifiques immediatament o, per descomptat, vas als tribunals", va replicar Losantos.

El Yunque i 7NN

Hi ha un punt de novetat en aquesta guerra descarnada entre Vox i el director d'esRadio –la manera com està sent d'explícita–, si bé la qüestió de l'avortament ha permès a Jiménez Losantos repescar dards i insinuacions que ja havia llançat abans. Aquest dilluns ha tornat a vincular el partit liderat per Santiago Abascal amb la secta mexicana El Yunque i amb la cadena de televisió 7NN –"siete enanitos", segons l'ha batejat el locutor–, fundada per l'exdirector d'Intereconomia Marcial Cuquerella. Tant els tribunals com els papers de Wikileaks han fet aflorar vincles entre l'entitat ultracatòlica Hazte Oír i aquesta societat secreta, de la qual hi ha poca informació fidedigna sobre la seva activitat. Rebutjada per l'Església, se li atribueix un caràcter paramilitar i la captació d'adolescents que han de jurar no revelar a ningú la seva pertinença.

Aquest dilluns Jiménez Losantos posava al mateix sac Ignacio Arsuaga –fundador d'Hazte Oír–, Cuquerella i Luis Losada, a qui el periodista acusava directament de ser d'El Yunque. I considera aquest conglomerat com "el sector sinistre" de Vox responsable d'haver "marcat el camí" amb la polèmica de l'avortament. "De què aneu, pallassos? De què presumiu? Munten el numeret, ai el batec fetal, el batec mental! Porteu-ho al programa electoral [prohibir l'avortament] i, si no, comporteu-vos! No tireu la pedra i amagueu la mà. Però va! Va, que ho estic esperant. I aquell dia us respectaré, perquè és una posició respectable", deia indignat Losantos.

El presentador ha deixat anar al nom de Vladímir Putin al parlar del finançament de 7NN, que està adquirint acceleradament freqüències de TDT arreu de l'Estat. Probablement, aquest dimarts hi haurà un nou capítol d'aquesta guerra a l'extrema dreta que enfronta Ayuso i Vox a través dels seus terminals mediàtics. Amb tot, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha estat la primera a qüestionar el pla d'Alberto Núñez Feijóo de pactar amb el PSOE que governi la llista més votada després de les eleccions del 28 de maig, cosa que l'aboca a tornar a dependre de Vox si no assoleix la majoria absoluta.

stats