DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 26/09/2013

Herrera defensa que "per guanyar la democràcia no n'hi ha prou guanyant la consulta"

"Estimo Catalunya, però no me'n fio gens del govern de CiU", ha parafrasejat el líder d'ICV-EUiA a Junqueras

Roger Tugas
3 min
Joan Herrera aquest dimecres 08/05/2013 al Parlament / EFE

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha estès la mà a Artur Mas aquest dijous en el debat de política general per pactar com i quan s'ha de fer la consulta, però li ha reclamat un gir en política econòmica i social. "Per guanyar la democràcia no n'hi ha prou guanyant la consulta", ha sintetitzat el líder dels ecosocialistes. Així, ha respost al president d'ERC, Oriol Junqueras, que hores abans havia defensat que estima Espanya però desconfia de l'estat espanyol, i ha afirmat: "Estimo Catalunya, però no me'n fio gens del govern de CiU".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, ha coincidit en l'anàlisi de la situació de les relacions entre Catalunya i Espanya que va fer el president de la Generalitat dimecres. "La sentència de fa tres anys era un cop de porta a totes les vies de negociació", ha afirmat Herrera, que no ha tancat la porta a pactar que el 2014 es faci la consulta. "No fem de la data un problema, fem-la el 2014, o si és possible el 2013, o si no el 2015", ha començat, però ha subratllat que l'important és com se celebra, ja que "Rajoy ens vol empènyer cap a l'unilateralisme perquè potser no arribem tan lluny". "Prefereixo la via quebequesa a la bàltica", ha assegurat Herrera, que per això ha reclamat executar "la via més inapel·lable, la que sumi més adhesions". "Serem a la Unió Europea depenent de com ho fem, de la majoria que tinguem i de les vies que prenguem; hi ha escenaris de risc, hem de fer-ho molt bé", ha conclòs en aquest sentit, i ha avançat que divendres defensarà una resolució per pactar en un termini d'un mes com convocar la consulta.

Retallades sí, impostos no

En tot cas, el líder parlamentari d'ICV-EUiA ha avisat que "l'estat propi no es pot fer des de paràmetres privatitzadors". "Tots els elements positius que va incorporar ERC al pacte no s'han implementat, i sí que ho han fet les retallades", ha lamentat, ja que "el futur l'estem construint ara, no el dia després de la consulta". Així, Herrera ha lamentat el nombre de desnonaments dels últims anys o la pròrroga pressupostària sense debat. Per contra, ha reclamat a Mas que reestructuri el deute, que aprovi la renda garantida de ciutadania i que reformi el servei d'ocupació sense desviar els casos més complicats a les agències privades. "Per regenerar, han de fer front als casos de corrupció, a Catalunya hi ha massa àrees fosques", ha afegit també el líder ecosocialista, que creu que "el cas Palau no és una anècdota" i que falta aprofundir en la democràcia participativa.

En un segon torn, Herrera també ha recordat les votacions dels diputats de CiU a Brussel·les i Madrid, que, segons el líder dels ecosocialistes, sempre ha anat en la línia de retallar despesa i drets socials i laborals i fins i tot ha endurit a través de les seves esmenes els projectes del govern espanyol de torn. Ha recordat, per exemple, els casos de la llei d'estabilitat o la reforma laboral. "Les reformes fiscals i laborals que fan a Madrid tan injustes són les que farien aquí si tinguessin les competències", ha assegurat, i ha conclòs: "Vosaltres heu forjat els garrots de la gàbia".

Rectificar en els casos de corrupció

En la seva rèplica, Mas ha recordat que el tripartit també va abaixar la despesa en beques menjador i ha defensat que el sistema de salut encara està molt ben valorat pels ciutadans. "És fals que el Govern no s'ocupi de les polítiques socials", ha assegurat, tot i que ha apuntat que no sempre els han d'oferir persones que rebin la nòmina de l'administració i que es poden concertar. "Hi ha dues maneres de carregar-se un servei públic: no creure-hi o no posar-hi límits i pensar que Déu ja proveirà", ha afirmat. Així mateix, quant a la corrupció, Mas ha reclamat que, si es critiquen tant casos de corrupció, es demani perdó quan s'ha disparat de forma errònia contra polítics que després han resultat innocents, en clara referència al diputat de CiU Ferran Falcó. "M'agradaria que la mateixa exigència que es va tenir [en el cas Adigsa] s'hauria de tenir també per demanar disculpes quan s'ha ferit injustament a algú, i mai sento ni una sola disculpa per a res", ha etzibat.

Quant al tema nacional, Mas ha subscrit el discurs d'Herrera i ha afirmat que defensa també el model quebequès en què el govern estatal es va oferir a negociar i convocar una consulta. També ha reivindicat un estat propi "per fer un país millor, en tots els sentits, tot i que cadascú el descriu a la seva manera". "Ens podem entendre i fer coses plegats", ha dit en un to conciliador.

stats