Política 03/11/2014

Herrera: "No crec que la declaració unilateral d'independència sigui la via"

El líder d'ICV considera que després del 9-N s'ha de forçar un escenari de negociació amb l'Estat sense descartar la independència si el diàleg no funciona

Ara
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, considera que la declaració unilateral d'independència "no és la via" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. El líder ecosocialista s'ha mostrat convençut en una entrevista a Catalunya Ràdio que aquesta via no solucionaria res i la situació de l'endemà seria la mateixa. Així doncs, defensa que després del 9-N es forci una negociació amb el govern espanyol "sense descartar la independència" si la negociació no funciona. Ha reconegut també que, per ara, ni tan sols el federalisme "fariseu" del PSC i del PSOE obre cap possibilitat d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera, que ha tornat a insistir que participarà en el 9-N tant votant com signant la denúncia contra el govern espanyol per portar-la a instàncies europees, considera que el pròxim diumenge "moltíssima gent" –ha dit que molta més d'un milió– participarà en una jornada que també ha acabat esdevenint una protesta contra un president espanyol que busca coartar la llibertat d'expressió. En tot cas, ha insistit que no li passa pel cap que Rajoy ordeni als cossos de seguretat que impedeixin l'obertura de col·legis electorals.

La irrupció de Podem

Herrera considera que la legislatura està "esgotada", però que difícilment el president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà eleccions si no aconsegueix configurar la llista "de país" que demana. Defensa, però, que davant un eventual avançament electoral a Catalunya, forces com Podem no s'haurien de conformar només a irrompre, sinó que cal "construir un pol que aspiri a guanyar i canviar les polítiques" que fins ara s'han dut a terme. En aquest sentit, ha assegurat que la seva formació està parlant tant amb Podem com amb forces com Procés Constituent o, en el cas de Barcelona, Guanyem.

El líder d'ICV ha insistit que, fins ara, el projecte sobiranista català ha estat una de les "expressions de fi de règim" més evidents, però ha subratllat que també s'estan produint expressions de fi de règim a la resta de l'Estat que no es poden "menysprear". Segons ell, tot pot acabar en un canvi de correlació de forces que faci possible l'exercici del dret a decidir dels catalans. Herrera s'ha mostrat convençut que Podem respectarà aquest dret.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

stats