MODIFICACIÓ DE LA CARTA MAGNA
Política 29/08/2011

ERC rebutja limitar el dèficit fiscal a la Constitució, com proposa Duran, perquè "encotilla"

Ridao no ha entrat a valorar el procés de primàries de la formació ni la proposta de SI d'intentar una candidatura conjunta de cara al 20-N

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa proposta de Josep A. Duran i Lleida d'aprofitar la reforma constitucional per fixar un límit del 4% en el dèficit fiscal autonòmic no rebrà el suport d'ERC, que la considera un "error" i una "trampa". "Hem defensat posar límit al dèficit fiscal", ha acceptat aquest migdia el secretari general de la formació, Joan Ridao, "però no a la Constitució, perquè això ens encotilla". Ha reclamat, per contra, avançar cap al concert econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés no donarà suport a la modificació de la carta magna en cap cas i, de fet, es planteja que els diputats republicans abandonin la cambra durant la votació si no s'accepta cap de les esmenes que presentaran en les quals proposen afegir referències al dret de decidir i a la sobirania fiscal -i que ja preveuen que no rebran els suports necessaris-. Els arguments dels independentistes per oposar-s'hi són de caràcter polítics -troben "insòlit" que després d'anys de blindar la Constitució ara es reformi ràpid i sense consultar la ciutadania-, socio-econòmics -creuen que "frena que un govern pugui aplicar polítiques d'esquerres i una altra sortida social a la crisi"- i de defensa de l'autogovern -denuncien que es "carrega la mínima autonomia financera de les comunitats autònomes de decidir el dèficit públic", un fet greu especialment per a Catalunya, que té més competències que altres autonomies-.

Ridao ha comparegut amb una hora de retard davant els periodistes, atès que bona part de l'executiva del partit ha visitat el fèretre d'Heribert Barrera abans de la reunió, que ha començat tard. En la roda de premsa no ha donat detalls de com anirà el procés de primàries -on ell és de moment l'únic candidat que ha presentat els avals, a l'espera d'Alfred Bosch, proposat per Oriol Junqueras-, ja que l'executiva encara no havia acabat i no havia tractat aquest punt. Quant a la voluntat de SI de presentar-se coaligats el 20-N tampoc no s'ha mullat: "Quan rebem una proposta seriosa i formal, ens ho mirarem i direm alguna cosa".

stats