Cas Pujol

Jordi Pujol: "Em preocupa el meu llegat"

En una entrevista a 'El suplement', afirma que ha fet "coses ben fetes" i d'altres que no el deixen "satisfet"

3 min
Jordi Pujol, durant la conferència a la UPF / Jordi Pizarro

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va començar a aparèixer en actes públics l'any passat, després de set anys -ara ja n'ha fet vuit- del comunicat del 25 de juliol del 2014 en què va confessar que tenia diners a l'estranger. De mica en mica tornava a sortir a l'arena pública i deixava enrere els anys d'ostracisme assistint a actes relacionats amb els debats més actuals a Catalunya o publicant un llibre-entrevista amb Vicenç Villatoro. Però hi ha una cosa a la qual encara s'havia resistit, donar entrevistes, a l'espera d'afrontar el judici pel seu cas a l'Audiència Nacional. Només ha fet tres excepcions: amb el periodista Antoni Batista a Sàpiens, on va explicar per primer cop la detenció i les tortures que va patir durant el franquisme, amb Josep Cuní l'últim dia que el periodista presentava el matinal Aquí Cuní a la Cadena SER i aquest dissabte amb el periodista Roger Escapa a El suplement de Catalunya Ràdio.

Pujol ha fet l'entrevista amb motiu de la mort de la reina Elisabet II, amb qui va poder conversar durant la seva visita a Catalunya el 1988. Ara bé, no només es refereix a la mort de la monarca durant la conversa, ja que Escapa no li ha estalviat les preguntes sobre la seva trajectòria, tot i que l'expresident ha esquivat les més incòmodes sobre la causa per presumpta corrupció que l'afecta a ell i a la seva família. "Li preocupa el seu llegat?". "Sí, em preocupa", ha dit Pujol, que ha afegit que ha fet "coses ben fetes", però també n'ha admès d'altres que no el deixen "satisfet". Quin balanç en fa ell mateix? "El dia que em mori li podrà fer una entrevista a algú i preguntar-l'hi. Però jo no m'he mort encara", ha resolt. "I li preocupa la mort?". "A mi no m'agrada, però és inevitable. La tinc present, però no m'obsessiono".

Del llegat que sí que ha volgut parlar és del de la reina d'Anglaterra -de la qual ha dit que se'n parlarà molt bé als llibres d'història-, per qui sentia "simpatia" per la seva "serenitat" i "elegància": "M'ha sabut greu la seva mort, però d'aquella manera. Ella pot dir que se n'ha anat havent complert amb la feina que havia de fer". Des d'un paper "simbòlic" ha sabut regnar però sense "governar", ha afegit l'expresident Pujol, i ha dit que no té clar ara si la monarquia britànica pot "trontollar" o no amb el nou rei.

El que sí que ha mencionat diverses vegades és que el Regne Unit, com Europa, és un país en "decadència" respecte a altres països emergents, malgrat que encara pugui ser punter en àmbits com el científic -ha mencionat l'últim avenç sobre la vacuna de la malària-. De la mateixa manera, considera que Catalunya està en aquest mateix context i a més a més viu una "crisi política" important. Una situació que no ha apuntat com creu que s'hauria de resoldre, però que a parer seu no vol dir que "hàgim de plorar per les cantonades": "Hi ha coses del món de la cultura, l'economia o la ciència que van molt bé".

"Soc un patriota català"

L'expresident ha defugit respondre preguntes sobre el seu cas i el de la seva família, pendents encara de judici a l'Audiència Nacional, i ho ha fet amb el seu tradicional "no toca". "Vostè ha mirat cap a un altre costat?" "[...] Jo he mirat cap a molts costats", ha dit fugint d'estudi en al·lusió a les acusacions que pesen sobre els seus fills, sobretot el gran, Jordi Pujol Ferrusola. L'expresident i la seva família s'enfronten a un judici -que encara s'ha de fixar- per organització criminal, ja que el magistrat José de la Mata considera que durant dècades es van enriquir a través d'activitats corruptes.

"Jo soc un patriota català, m'estimo Catalunya i em dec a Catalunya i faré tot el que pugui per Catalunya", ha dit Pujol, que també s'ha "reafirmat" en la decisió de tenir família nombrosa -set fills-: "Va ser un acte de fe i optimisme, meu i de la meva dona, cap a nosaltres mateixos i també cap al país".

stats