Relació Catalunya-Espanya

Jordi Sànchez: "Ningú proposa la unilateralitat per exercir-la en aquest moment"

Junts insta el president espanyol a seure a la taula de diàleg si “es vol comprometre a fons per trobar una sortida”

ARA
3 min
Jordi Sànchez, durant una entrevista

BarcelonaJunts defensa la via unilateral i no hi renunciarà "mai", però una cosa diferent és decidir el moment en què s'ha d'aplicar. Segons el secretari general del partit, Jordi Sànchez, això no passarà en un horitzó proper. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sànchez ho ha deixat clar: "Ningú proposa la unilateralitat per exercir-la en aquest moment". El dirigent de Junts assegura que la via unilateral forma part del "projecte de país" i els de Carles Puigdemont no en parlen ara "per posar problemes a la taula de diàleg". Creu que no hi ha debat sobre la voluntat d'exercir-la, sinó que la qüestió se centra en quan s'ha de fer. "Altra cosa és si s'ha d'activar o no, en quin moment i en quines formes". Per ara, a parer de Sànchez, l'única cosa que està clara és que "si es repeteix el mateix que el 2017, possiblement passaria el mateix". De moment, a falta de concretar el quan, el com i els suports que podria tenir, l'horitzó a curt termini de l'independentisme és en la taula de diàleg, que es reunirà de nou al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un espai amb el qual el secretari general de JxCat és escèptic i els moviments de les últimes setmanes encara l'allunyen més de creure-hi. El dirigent de Junts ha dit que ja li agradaria poder ser entusiasta amb la taula de diàleg, però que no té cap indicador que li permeti ser-ho. Per exemple, que Pedro Sánchez encara no hi hagi confirmat la seva assistència. El líder de Junts considera que el president espanyol hi ha de ser "si es vol comprometre a fons per trobar una sortida" al conflicte. Sànchez també ha criticat que, a menys d'un mes de la trobada de la taula de diàleg, no li consta que hi hagi una sèrie de contactes entre executius per preparar la cita. Amb tot això sobre la taula, el secretari general de Junts ha advertit del "gran risc" que el PSOE vulgui utilitzar el diàleg "només com una foto" i dividir, així, l'independentisme. "Hem de ser molt prudents", ha conclòs.

De moment, hi ha una data caducitat a la taula de diàleg firmada. Sànchez, però, ha assegurat que qui posa el calendari no és Junts, sinó ERC i la CUP en el seu particular pacte. Concretament, li donen dos anys de marge, un fet que el dirigent de Junts opina que els "sembla bé", però recorda que damunt la taula hi ha d'haver "l'amnistia i autodeterminació". Altres veus de la seva formació opinen, en canvi, que no caldrà esperar dos anys per saber si aquesta taula dona resultats.

La majoria de la investidura ha de ser la dels pressupostos

Pocs dies després de la reunió de la taula de diàleg al setembre, el Govern haurà d'accelerar els contactes per constituir una majoria per aprovar els pressupostos. Assolir-la, però, no es preveu fàcil: la CUP no garanteix els seus vots, reclama el compliment del seu pacte d'investidura i elements com l'ampliació de l'aeroport del Prat no són vistos amb bons ulls pels anticapitalistes. Per la seva banda, els comuns a hores d'ara ho veuen molt difícil, ja que hi ha elements com l'ampliació de l'aeroport o la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern que els allunyen de l'entesa. Tot i això, no s'han tancat a tenir més reunions amb el Govern per escoltar el que els vulguin explicar. I el partit que dona més senyals de voler negociar, el PSC, no forma part de l'agenda de potencials socis del Govern. Aquest dijous Sànchez ha reiterat que la prioritat per als pressupostos és "aprofitar la majoria" de la investidura (ERC, Junts i la CUP).

Tot i les posicions allunyades, ha augurat que no hi haurà "problemes rellevants" per arribar a un acord. "Soc optimista, ho aconseguirem", ha manifestat. I ha dit que no li consta que per part dels anticapitalistes hi hagi cap "línia vermella" en relació als comptes i l'ampliació del Prat. De fet, sobre aquest assumpte, s'ha compromès que "no hi haurà afectació de la Ricarda", l'àrea protegida que es veuria compromesa si s'amplien les pistes de l'aeroport. Sigui com sigui, els comptes catalans es negociaran de manera paral·lela als pressupostos espanyols. Sànchez ha reclamat "unitat d'acció" de l'independentisme al Congrés i "no regalar els vots a canvi de res".

La política catalana mira també cap a les municipals del 2023. Sobre això, el dirigent de Junts ha explicat que el partit "tornarà tots els crèdits que va obtenir per presentar-se a les eleccions" d'aquí poc i que, d'aquesta manera, encararà el repte de les municipals "sense deutes". Els plans de Junts són presentar-s'hi en solitari, així que ha descartat una coalició general amb el PDECat: "Una altra qüestió és que en el món local s'arribi a fórmules per incorporar i sumar i fer una proposta el més atractiva possible", ha precisat sense tancar la porta a alguna fórmula d'entesa. "Per la nostra part no quedarà", i ha afegit que en els contactes que ha mantingut amb la líder del PDECat, Àngels Chacón, ella s'ha mostrat favorable a l'entesa.

stats