Política 05/12/2015

La jornada 'clipster' de Rufián-Tardà i el valencià de Ciutadans

Els candidats d'ERC comparteixen dinar amb un convidat virtual, Ciutadans continua obsessionat amb la llengua, Chacón només utilitza el català a Girona i Fernández Díaz acaricia vaques i menja cargols a Vallfogona de Balaguer

Joan Serra Carné
2 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà, amb el seu convidat. / @ClipsterBCN

BarcelonaLes campanyes ja no són només hores d'autobús i mítings amb discursos abrandats. Les campanyes ara passen per les xarxes socials. Hi ha candidats que encara se'ls fa estrany Twitter, d'altres que tot just són novells i d'altres que hi conviuen amb normalitat. Es tracta de ser dúctils i de tenir sentit de l'humor. Com el que han demostrat Gabriel Rufián i Joan Tardà, 'la extraña pareja' d'ERC, que avui han atès la petició del personatge virtual @ClipsterBCN per fer una jornada de campanya amb la seva companyia.

Rufián i Tardà no viuran junts a Madrid amb el seu particular convidat, però sí que han accedit a dinar-hi, a Igualada, o a compartir-hi moments de descans entre trajecte i trajecte, en què el cap de llista ha pogut fer una petita migdiada per compensar el cansament.

Mentre els líders de la candidatura d'ERC acceptaven companyia a la seva caravana, Albert Rivera apareixia a Tarragona per avisar que si Ciutadans guanya serà la fi del procés sobiranista. Rivera, rebatejat per Sèrgi Pàmies com a 'Capità Espanya', lidera l'unionisme a Catalunya. Des del 27-S, ell porta aquesta bandera. A Ciutadans diuen que Espanya no es trencarà. Això ho tenen clar. El que no tenen tan clar és això de les llengües. A la seva web, el programa electoral es pot llegir en castellà, euskera, gallec, català i... valencià. Bé, en valencià encara no s'hi pot llegir. Avisen que això serà possible "pròximament".

La jornada del PSC també ha estat marcada per la llengua. Carme Chacón, que acostuma a utilitzar el català i el castellà en les seves intervencions, avui era a Girona i s'ha limitat a parlar en català. El que no ha faltat en l'acte socialista són les referències al rival a batre, Ciutadans. L'eurodiputat Javi López ha buscat la caricatura per transmetre que els d'Albert Rivera són una formació que només és façana. "Són un partit 'profident'", ha dit López.

Després de quatre anys com a ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz està més acostumat als despatxos que als entorns rurals. Avui, però, ha visitat Vallfogona de Balaguer. En aquest municipi de la Noguera, el candidat del PP ha compartit un guisat de cargols amb la militància, tal com explica l'agència Efe. Vestit amb americana i sabates –una indumentària poc adequada per trepitjar una granja–, Fernández Díaz no ha volgut marxar sense veure de prop les vaques de l'explotació de Torre Carbona, propietat de Mingo Serret. Fins i tot, ha acariciat algun vedell. Coses de la campanya.

stats