Política 03/02/2015

El jutge Castro demanarà continuar cinc anys més en el càrrec per acabar les investigacions per corrupció, com el cas Nóos

El magistrat preveu acollir-se a la possibilitat que li atorga la llei d'exercir com a jutge emèrit fins als 75 anys

Europa Press
3 min
El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, sortint dels jutjats de Palma dimecres.

PalmaEl titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, preveu sol·licitar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continuar cinc anys més en el càrrec per poder concloure les diferents investigacions de corrupció que es troba instruint. D'aquesta manera, tot i que en complir el pròxim mes de desembre 70 anys haurà d'accedir a la jubilació per llei, Castro té la possibilitat de continuar fins als 75 com a magistrat emèrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts judicials han precisat a Europa Press que el jutge, que des de fa més de cinc anys s'encarrega de la instrucció del cas Palma Arena –que inclou la causa que indaga la presumpta trama de desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos i en què es troben imputats la infanta Cristinta i el seu marit, Iñaki Urdangarin–, haurà de sol·licitar la pròrroga com a mínim sis mesos abans que, el 20 de desembre, compleixi 70 anys.

Es tracta d'una possibilitat que inclou la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), que estableix en el seu article 200.4 que els membres de la carrera judicial jubilats per edat que siguin nomenats per continuar en el seu lloc tindran la consideració i tractament de magistrats emèrits, una situació en la qual podran seguir fins als 75 anys amb el tractament retributiu dels magistrats suplents.

D'aquesta manera, Castro estaria adscrit com a jutge de reforç al jutjat del qual ara és titular, un cop el CGPJ convoqui i proposi el nomenament del magistrat que ocupi la seva vacant per jubilació. Abans d'això, haurà de cursar la sol·licitud davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), que serà l'encarregat de remetre la petició al CGPJ. Serà la Comissió Permanent d'aquest òrgan la que haurà d'acordar el nomenament com a magistrat emèrit.

Un cop designat com a tal, Castro no estaria obligat a esgotar el termini fins als 75 anys, ja que es podria retirar abans en cas que hagués finalitzat la instrucció de les investigacions pendents.

Causes pendents

Després de més de quatre anys bolcat en la instrucció del cas Nóos, es troben pendents de finalitzar la majoria de les 27 peces en què es troba dividit el cas Palma Arena, centrat en el suposat desviament de més de cinquanta milions d'euros públics en forma de contractes i adjudicacions il·lícites durant la construcció del velòdrom palmesà (2005-2007), considerada la infraestructura estrella de l'última legislatura de Jaume Matas.

Així, un dels serrells que Castro pretén concloure és el cas Over, considerat la ramificació de la trama Gürtel a les Balears, que centra les seves investigacions en les adjudicacions suposadament irregulars amb què va ser afavorida Over Marketing i en el fet que part dels diners públics que va rebre l'empresa haurien acabat en mans del PP balear, pel que s'indaga si es va produir un finançament il·legal del partit.

El jutge més veterà en un jutjat d'instrucció de les Balears

Estricte i incisiu en els seus interrogatoris, rigorós en les seves resolucions, tenaç en les seves investigacions i proper en el tracte, Castro té al darrere interminables jornades de declaracions. I entre aquests interrogatoris, el de la infanta Cristina el 8 de febrer de l'any passat, després d'imputar-la per segona vegada en el marc del cas Nóos.

Castro (Còrdova, 20 desembre de 1945), el jutge que més temps fa que és al capdavant d'un jutjat d'instrucció a les Balears i situat en el lloc 216 de l'escalafó de la carrera judicial per raons d'antiguitat, també té en el seu currículum les prop de 23 hores que va durar la primera compareixença d'Urdangarin, i interrogatoris fins a les cinc de la matinada com els duts a terme als exalts càrrecs del PP detinguts l'agost del 2009, quan va esclatar el cas Palma Arena.

Davant seu ha tingut, en diverses ocasions, l'expresident del Govern Balear Jaume Matas –la primera vegada durant una declaració que va durar dos dies–, diversos dels seus exconsellers, l'arquitecte Santiago Calatrava, l'alcaldessa de València, Rita Barberá, l'assessor extern de la Casa Reial i Comte de Fontao, José Manuel Romero, el secretari personal de les infantes, Carlos García Revenga i, en dues ocasions, Iñaki Urdangarin.

Castro, que va recalar a Mallorca el 1985, va ingressar, per oposició, a la carrera judicial el 1976. Va servir en jutjats de Dos Hermanas o Lanzarote fins que va arribar a l'illa amb destinació al jutjat social número 2 de Palma. Va ser el 1990 quan el van nomenar titular del jutjat d'instrucció número 3, en el qual segueix des de llavors.

stats