Política 15/04/2013

Duran descarta la declaració unilateral d'independència i diu que Catalunya "no té padrins" com va tenir Kosovo

En declaracions a Catalunya Ràdio, el líder d'Unió es nega a contestar què votaria en la consulta sobre l'estat propi. Diu que la proposta confederal d'UDC preveu que durant "un instant " Catalunya sigui independent per, després, automàticament, confederar-se amb Espanya

Ara
2 min

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida defensa la celebració d'una consulta dins l'actual legislatura, fins i tot encara que l'executiu espanyol torni a posar sobre la taula el pacte fiscal o ofereixi un finançament millor. Tanmateix, en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' ha evitat dir què contestaria: "Ja donaré la meva resposta quan es formuli la pregunta". En aquesta línia, ha ressaltat la importància de definir la pregunta "amb una àmplia majoria", i ha considerat que no seria "gens convenient" que "la resolguessin només CiU i ERC". Alhora, ha descartat taxativament la possibilitat d'una hipotètica declaració unilateral d'independència, tal com ja va fer aquest diumenge el president de la Generalitat, Artur Mas, en un acte a Pallejà, i ha considerat que Catalunya no és Kosovo, i que "no seria gens bo" que escollís la seva via. "Kosovo ho va poder fer perquè tenia padrins, els Estats Units. Catalunya té algun padrí?", ha llançat a l'aire Duran, que ha remarcat que Europa no acceptaria una proclamació d'aquestes característiques: "No enganyem la gent, a Europa no ens estan esperant amb els braços oberts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió ha refermat la seva defensa per la via confederal i, de forma anecdòtica, ha destacat que, en el camí d'una hipotètica confederació amb Espanya, hi hauria "un instant" en què Catalunya seria sobirana i tindria dret a decidir si es confedera o no amb l'estat espanyol. "La proposta d'Unió Democràtica és la confederació. La confederació comporta el reconeixement de la sobirania de Catalunya; comporta, per tant, que aquesta, lliurement, decideix el seu futur. I en l'exercici lliure del seu futur, comporta que aquesta s'ajunta amb altres estats que acceptin, dintre de l'Estat espanyol, la realitat i la personalitat de Catalunya. Per tant, hi ha un instant, fins i tot, que lògicament, Catalunya és independent, en la configuració d'un estat confederal. Aquesta és la pedagogia que faria jo de la proposta de Convergència i Unió", ha argumentat Duran.

Sobre la campanya 'Dret a decidir i Estat propi. Garantia d'un futur millor' que aquest diumenge va encetar Mas en un acte a Pallejà (Baix Llobregat), Duran ha recordat que "és una campanya que organitza CDC, no CiU", i ha dit que Unió no tindria "mitjans" per fer una campanya organitzada. Tanmateix, ha refermat el seu "compromís" amb el dret a decidir, en el marc de l'acord establert amb ERC, i ha assegurat que "ningú" es planteja, a priori, la possibilitat "d'ajornar la consulta". Tanmateix, ha optat per la "pedagogia" en tot el procés, i ha advertit que "tampoc convé dir a la ciutadania que això amb quatre dies està pelat". "Cal dir-los que no serà un camí fàcil", ha conclòs.

stats