Josep Maria Reniu (ERC) i Antoni Poveda (PSC), entre els nous senadors que designarà el Parlament

JxCat aposta per la continuïtat i renova els mandats de Cleries i Castellví

2 min
Josep Maria Reniu, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Parlament té dret a designar vuit senadors cada legislatura i, un cop passades les eleccions del 14-F, calia renovar-los el mandat. Aquest dimarts s'han confirmat els vuit noms que proposarà la cambra i que, amb tota probabilitat, seran aprovats sense més obstacles. Per part de JxCat no hi ha sorpreses i repetiran els dos senadors per designació autonòmica actuals, Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví. ERC i el PSC sí que presenten cares noves. Pels republicans destaca el nom de Josep Maria Reniu i pels socialistes el de l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara ERC tenia dos senadors per designació del Parlament, però després dels resultats del 14-F i arran de la distribució pactada la setmana passada al Parlament a través de la fórmula Imperiali per excloure Vox, ERC tindrà un lloc més a la cambra alta. Josep Maria Reniu és doctor en ciència política i de l'administració per la Universitat de Barcelona i és expert en governs de coalició, entre altres qüestions. Reniu va dirigir l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que estava vinculada a la vicepresidència que dirigia Oriol Junqueras. Els altres dos noms són els de l'advocat i empresari Pau Furriol i la ja senadora Adelina Escandell, que repeteix mandat. Furriol, que és militant des de fa més de 30 anys, va ser un dels detinguts el setembre del 2017 arran dels preparatius del referèndum. Amb la decisió d'enviar-lo al Senat, el partit republicà vol portar "la repressió contra l'1-O" a la cambra baixa espanyola.

Amb els tres senadors que té ERC per designació autonòmica, més els 11 que té per elecció directa dels ciutadans –a través dels comicis generals– i els dos que aporta EH Bildu, el republicà seguirà sent el tercer grup del Senat, amb 16 membres. ERC també registrarà la baixa de Bernat Picornell, que ha assegurat que és una decisió "personal i consensuada amb la direcció del partit".

Els dos senadors de Junts repeteixen

Per la seva banda, la vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ja va anunciar dilluns que la formació mantindrà els dos senadors que ja tenien a la cambra alta per designació autonòmica: Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví. Cleries és un habitual de la cambra, on va ser designat per primer vegada el 2013 després de deixar el càrrec de conseller que tenia al Govern d'Artur Mas. Castellví seguirà combinant el càrrec amb el de regidora de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Els socialistes, amb els bons resultats obtinguts el 14-F –van guanyar les eleccions–, passen de tenir un senador per designació del Parlament a tres. Fins ara tenien José Manuel de la Vega, que manté el càrrec, i se li sumaran l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i la regidora del PSC de Balaguer Lorena González. Les votacions que celebra el Parlament per escollir senadors acostumen a ser un tràmit. Només en una ocasió la cambra va frenar un nom. Va ser el 2019 quan amb els vots de JxCat, ERC i la CUP va rebutjar que el líder del PSC, Miquel Iceta, pogués fer el salt a la cambra alta i convertir-se en el president de la institució.

stats