Juan Carlos Girauta fitxa per Vox (després de passar pel PSC, el PP i Cs)

El polític català serà el número tres de la formació ultra a les eleccions europees del juny

2 min
Juan Carlos Girauta en un acte contra l'amnistia del gener d'aquest any.

MadridJuan Carlos Girauta (Barcelona, 1961), vell conegut de la política catalana, s'incorporarà a la llista de Vox de les europees com a independent, si l'executiva accepta la proposta, segons ha pogut confirmar l'ARA. Girauta culmina així un periple polític que l'ha portat a passar pel PSC, pel PP, per Ciutadans i ara per l'extrema dreta espanyolista. Des que va trencar amb la formació taronja després dels intents d'Inés Arrimadas per recuperar el perfil centrista de la formació, Girauta ja s'havia declarat simpatitzant de Vox però també d'Isabel Díaz Ayuso. Ara s'ha decantat per l'extrema dreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llista europea de Vox estarà encapçalada per un altre català, Jorge Buxadé, actual secretari d'organització de la formació i representant de la seva ala més falangista. En segon lloc hi aniria un altre clàssic de la formació com l'experiodista Hermann Tertsch, polèmic per haver protagonitzat intervencions parlamentàries defensant el franquisme o, en alguna ocasió, amb símptomes d'haver begut. El tercer seria Girauta, que ja va ser escollit eurodiputat a la llista de Ciutadans el 2014 juntament amb l'advocat Javier Nart.

El polític català actualment establert a Toledo ha passat per gairebé totes les formacions espanyolistes de l'espectre polític. De jove va militar en el maoisme, tal com explica ell mateix en aquesta entrevista, i després en el PSC, partit que va abandonar el 1986. Anys més tard, el 2003, es va presentar a les llistes del Parlament pel PP, i el 2004 es presentaria a les del Congrés. Durant anys va ser un tertulià de tendència conservadora habitual en mitjans catalans i espanyols, cosa que li va donar certa notorietat. Però sens dubte el que el va catapultar va ser el seu pas a Ciutadans de la mà d'Albert Rivera, una figura que continua admirant avui dia. Va ser candidat al Congrés per Barcelona el 2015 i després portaveu a Madrid en un moment en què semblava que el futur de Rivera era ocupar la Moncloa.

El 2019 es va presentar per Toledo, malgrat l'oposició de la militància local, i el 10-N va perdre l'escó. Amb l'adeu de Rivera es va anar desmarcant dels seus excompanys fins a donar-se de baixa del partit el maig del 2020. Des de llavors s'ha dedicat a participar en tertúlies com la d'EsRadio o escriure articles a l'Abc defensant els postulats de Santiago Abascal i molt crític amb la moderació d'Alberto Núñez Feijóo, per exemple en el tema català. Ara Girauta culmina la seva trajectòria política, que ha anat des de l'esquerra fins a l'extrema dreta.

stats