Eleccions municipals
Política 25/04/2023

La Junta Electoral deixa Junts sense candidat a Argentona: el preludi per a Laura Borràs?

Eudald Calvo va ser condemnat per l'1-O, tot i que la sentència encara no és ferma

2 min
L’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, a la porta de l’Ajuntament en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEncara no ha començat la campanya de les eleccions municipals, però la Junta Electoral ja ha entrat en escena. Aquest dilluns la Junta Electoral de Zona de Mataró ha acordat apartar el cap de llista de Junts a Argentona, Eudald Calvo, i ha deixat el partit sense candidat a només un mes de la cita a les urnes del 28 de maig. Què ha passat? L'ens ha aplicat la mateixa doctrina que amb l'expresident Quim Torra i l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà: basant-se en la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) ha decidit excloure'l de la llista perquè està condemnat per desobediència per l'1 d'Octubre en primera instància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta de Zona argumenta que la llei electoral preveu la inelegibilitat en els casos de condemna, encara que no sigui ferma, per delictes contra l'administració pública. I la desobediència és un tipus delictiu classificat així. "La candidatura [de Junts] incorre en una irregularitat per la inelegibilitat del candidat Eudald Calvo en ser condemnat en primera instància per un delicte contra l'administració pública a una pena d'inhabilitació per l'exercici del dret de sufragi passiu", afirma la resolució a la qual ha tingut accés l'ARA, a més de retreure a Calvo que no informés la Junta de la seva situació. "Calvo ha fet constar falsament (...) que es troba en ple exercici dels seus drets polítics i civils", diu la resolució, i afegeix que la Junta ha rebut la informació sobre la condemna per part del jutjat número 1 de Mataró.

D'aquesta manera, l'ens electoral dona 48 hores a la candidatura de JxCat perquè corregeixi aquesta situació, tot i que fonts del partit asseguren que presentaran recurs en contra de la decisió de la Junta de Zona. El dia 26 d'abril s'han de publicar les candidatures definitives al Butlletí Oficial.

Eudald Calvo està condemnat per l'1 d'Octubre a sis mesos d'inhabilitació. La sentència no és ferma, però això no impedeix a la Junta Electoral actuar, tal com ha demostrat en els precedents anteriors. Ara cal veure què fa Junts, ja que –malgrat els recursos– el més probable és que es quedi sense número 1. Un cap de llista polèmic: abans formava part de la CUP, però va dimitir d'alcalde l'any 2020 després que transcendís que l'esquerra anticapitalista l'havia expulsat per haver abusat sexualment d'una noia.

Precedent per a Borràs

La decisió sobre Eudald Calvo és el preludi del que pot passar les pròximes setmanes amb la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. El 28 d'abril s'acaba el termini perquè la cambra catalana presenti al·legacions sobre el seu cas davant la Junta Electoral i, posteriorment, aquest ens decidirà què fa amb el seu escó. La líder de Junts també està condemnada per un delicte contra l'administració pública: en el seu cas, per prevaricació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Si manté la mateixa doctrina, doncs, és qüestió de dies que la Junta Electoral també deixi sense acta de parlamentària Laura Borràs i l'aparti definitivament del capdavant del Parlament.

stats