Junts anuncia que Puigdemont serà el seu candidat el 12 de maig

Aragonès és el candidat confirmat d'Esquerra i Illa assegura que està "preparat" per ser president

3 min
L’expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, en una imatge d’arxiu sortint d’un cotxe a Brussel·les.

BarcelonaJunts s'agafa amb ganes la convocatòria d'eleccions el 12 de maig i proposa com a candidat l'expresident Carles Puigdemont, exiliat a Brussel·les. "Anem a totes", ha dit el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa on ha donat per fet que l'expresident serà al debat d'investidura: malgrat que el dia de les eleccions encara no hagi entrat en vigor l'amnistia, el més probable és que sí que estigui vigent quan s'hagi de celebrar el debat d'investidura. El mateix Puigdemont ha confirmat que, amb el calendari a la mà, "podria ser present" a aquesta sessió: "I em faria molta il·lusió, després de més de sis anys i quatre mesos", ha dit en declaracions als mitjans. No ha aclarit si ho faria paral·lelament a presentar-se a les eleccions europees, ja que ha assegurat que encara no havia pogut reunir-se amb el seu partit per abordar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Junts asseguren que està previst que Puigdemont sigui el candidat de Junts, a l'espera de saber qui figurarà de número 2, que podria acabar sent el presidenciable efectiu a la Generalitat en cas que el Suprem no aixequés les ordres de detenció en compliment de la llei d'amnistia. És, de fet, el que va passar el 2021: Puigdemont era el número 1 i Laura Borràs, ara inhabilitada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes, era la seva segona i qui es va quedar al capdavant de Junts quan ell va renunciar a l'acta.

En tot cas, i des del faristol del Parlament, Turull ha carregat contra la decisió "partidista i sectària" del president, Pere Aragonès, de convocar eleccions abans de la data en què s'haurà fet efectiva amb seguretat l'amnistia al Procés. No s'ha estat de llançar-li un dard comparant la seva reacció amb la de Puigdemont el 2016, l'única ocasió en què el Parlament també va tombar uns pressupostos en el debat a la totalitat: davant del no de la CUP, l'expresident es va sotmetre a una qüestió de confiança que va superar amb el compromís de convocar el que després va ser el referèndum de l'1-O.

I els altres candidats?

La convocatòria d'eleccions agafa alguns partits amb un candidat clar i altres amb alguns noms que sonen amb més força. Avui el primer a fer un pas endavant ha estat el líder del PSC, Salvador Illa: "Estic preparat. Estem preparats", ha dit, pocs dies abans que se celebri el congrés del PSC que l'ha de confirmar com a primer secretari del partit i candidat de facto a les eleccions. El PSC veu en la convocatòria una oportunitat de revalidar la seva victòria del 2021, però ara podent governar a la Generalitat.

Aragonès serà el candidat d'Esquerra: el partit el va confirmar a finals de gener per dissipar els dubtes que hi podria haver si Oriol Junqueras li hagués volgut disputar el lideratge, tancant així el debat intern sobre un possible relleu. Per part dels comuns, en les últimes setmanes Jéssica Albiach s'ha mostrat disposada a repetir i, tot i que no ha estat confirmada oficialment, fonts del partit l'avalen per fer-ho. També estan disposats a ser candidats Carlos Carrizosa (Cs) i Ignacio Garriga (Vox).

Les incògnites són a la CUP i al PP. Els cupaires ja han activat els mecanismes interns per preparar la candidatura però no desvelen cap nom. El PP, on subsisteix el debat intern sobre el futur lideratge de partit a Catalunya, podria repetir amb Alejandro Fernández o apostar per un altre nom (per exemple, Dolors Montserrat). No hi ha hagut ocasió de preguntar-li a Fernández si es veu avalat per Alberto Núñez Feijóo per repetir, ja que no ha acceptat preguntes a la roda de premsa convocada pel PP per valorar l'anunci electoral.

stats