Governabilitat a l'Estat

Junts dinamita ponts amb Sánchez: "Amb vostès no podem negociar res"

Nogueras acusa el govern espanyol de "rendir-se" davant el "cop d'estat de les togues" contra Puigdemont

4 min
La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, a la sessió de control del govern espanyol al Congrés

MadridJunts pot haver dinamitat els ponts amb Pedro Sánchez amb la intervenció de Míriam Nogueras aquest dimecres. Pot haver estat l'anunci anticipat del seu no als pressupostos de l'Estat i a incorporar-se en algun moment a la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. En una intervenció molt dura a la sessió de control aquest dimecres, Nogueras ha assegurat que la justícia i la cúpula policial, "que abanderen el feixisme", han plantejat un "pols" amb la "cacera contra [Carles] Puigdemont" i ha acusat l'executiu de "rendir-s'hi". La diputada independentista, a qui Junts va proposar per formar part de la taula de diàleg, ha qualificat l'instrument de "cortina de fum". "El problema són tots vostès, els seus enganys, la covardia per afrontar una realitat que se'ls menja dia a dia. No podem negociar res amb vostès. La taula de diàleg l'haurien de fer entre vostès", ha culminat la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nogueras ha descol·locat Sánchez. "Se'm fa molt difícil respondre", ha apuntat el president espanyol. Abans, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convidat la portaveu de Junts a retirar algunes de les expressions utilitzades –"El que ha passat és un putiferi", ha dit en relació a la situació de Puigdemont–, però no ha donat la paraula a Nogueras per reafirmar-se o bé retractar-se. A continuació, Sánchez ha insinuat que la diputada de Junts ha dibuixat una teoria de la conspiració quan, després de sentir-la, li ha vingut a la ment el motiu pel qual el jugador de la NBA Kyrie Irving no es vol vacunar: perquè creu que hi ha un pla satànic per connectar els negres a ordinadors.

"No es creu ni vostè el que ha dit avui a les Corts Generals", ha subratllat el líder socialista, que ha recordat que Espanya és un "estat democràtic i de dret" i s'ha basat en l'enquesta de La Vanguardia per afirmar que hi ha un 80% de catalans partidaris de la via del diàleg per resoldre el conflicte de Catalunya amb l'Estat. En la seva intervenció, Nogueras havia afirmat també que el govern espanyol ha "inventat un diàleg fictici per tenir callats els catalans i ho poden seguir fent servir com a excusa per rascar vots a la dreta". "La taula de diàleg no és la solució a la repressió, l'espoli i el bullying que pateix el poble català", ha rematat. Sánchez ha esquivat la pregunta sobre Puigdemont, però Marlaska ha emmarcat la detenció de l'expresident en un "diàleg entre tribunals" i ha negat que l'independentisme sigui terrorisme, com li havia preguntat la diputada de Junts Mariona Illamola.

La CUP també s'ha afegit a les crítiques al diàleg que defensa el govern espanyol. Per a la diputada Mireia Vehí, sense que l'Estat reconegui un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia la via dialogada no funcionarà. "El diàleg es diu referèndum i amnistia", ha defensat la diputada anticapitalista. No ha convençut el ministre de la presidència, Félix Bolaños, que li ha contestat que el referèndum d'autodeterminació suposa "cronificar el conflicte" i mantenir la "divisió entre catalans". "L'única divisió que hi ha a Catalunya és entre els que volem el referèndum i els que no. On estan vostès?", li ha replicat Vehí, que també ha assegurat que el 80% de catalans que aposten pel diàleg és també el percentatge que defensa un referèndum per Catalunya.

ERC pressiona per la llei de l'audiovisual

ERC ha volgut pressionar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, amb la nova llei de l'audiovisual que se segueix negociant amb discreció per incorporar quotes per al català. L'encarregada d'elaborar-la ha promès "protegir les llengües cooficials", després que el diputat republicà Gerard Álvarez manifestés que el seu partit lluitarà per garantir la "supervivència" del català. "Ells [els partits de la dreta] volen exterminar el català, esperem que vostès no ho facin", ha acabat advertint el diputat republicà.

El debat sobre el català a la llei audiovisual va ser protagonista la setmana passada a Madrid, juntament amb l'ús de les llengües cooficials a les cambres legislatives després que el Senat fes el primer pas per estudiar un canvi de reglament que n'equipari l'ús amb el del castellà. A diferència de la cambra alta, que té la funció de representació territorial, al Congrés no es pot utilitzar en cap debat, i així ho ha marcat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després que la diputada d'ERC Marta Rosique s'adrecés en català al ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en una pregunta sobre l'ús del català a Europa. "No l'entendrà", ha dit Batet renyant la parlamentària republicana. Albares ha recordat que els tractats vigents no permeten que les llengües cooficials de l'estat espanyol siguin oficials a la Unió Europea.

Sánchez ignora les preguntes de Casado

La bel·ligerància de la portaveu de Junts ha pràcticament eclipsat la resta de representants de l'oposició. Com és habitual, la sessió de control ha arrencat amb la pregunta del líder de l'oposició, Pablo Casado, que en realitat han sigut tres: "¿És vostè la X del cas Ghali? ¿El va deixar entrar?"; "¿Va ordenar falsejar les previsions de l'INE per quadrar els pressupostos amb Podem?"; "¿Complirà la paraula i pressionarà perquè Puigdemont sigui jutjat a Espanya?" El cap de l'executiu espanyol ha optat pel subterfugi ja conegut de criticar el PP per la "bronca" i els "insults" i s'ha negat a respondre res del que li ha plantejat Casado, que en la rèplica ha recriminat a Sánchez que es cregui "per sobre del bé i del mal".

Després que el líder del PP li hagi demanat un cop més que abandoni i deixi pas a un govern de la dreta, Sánchez s'hi ha tornat plantejant-li una pregunta també de sí o no. "¿Estan a favor de revaloritzar les pensions conforme a l'IPC? ¿Validarà l'acord amb els agents socials?", ha afirmat el president espanyol, deixant entreveure que aquesta serà una negociació dura del govern al Congrés. El PSOE busca el PP després que la reforma de les pensions que proposa el govern també generi reticències en els seus socis de legislatura, com ERC.

stats