Política 01/03/2023

Junts i PSC amenacen amb reobrir el viacrucis del Govern amb els pressupostos

Els dos partits podrien forçar Aragonès a anar encara més enllà amb els macroprojectes

3 min
Albert Batet i Salvador Illa, al Parlament

BarcelonaEl calvari que ha viscut el Govern per aprovar els pressupostos catalans d'aquest any podria no haver acabat malgrat el pacte subscrit amb els comuns i amb el PSC. L'aprovació definitiva dels comptes el pròxim 10 de març no corre perill, però ara el problema que té el Govern és que podria veure com l'oposició l'obliga a introduir esmenes als pressupostos que no són del seu gust, sinó tot el contrari. Darrere l'operació per complicar-li la vida a l'executiu de Pere Aragonès emergeixen Junts i el PSC, que tornen a jugar la carta de desgastar ERC i posar de manifest la seva minoria al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts ha presentat centenars d'esmenes de les quals en destaquen bàsicament tres. El partit d'Albert Batet busca comprometre una mica més el Govern amb tres projectes que l'incomoden: l'ampliació de l'aeroport, la carretera B-40 i el complex d'oci de Hard Rock. L'executiu de Pere Aragonès ja es va veure obligat, a contracor i pressionat pel PSC, a assumir el seu impuls, però Junts encara vol forçar-lo a anar una mica més enllà. El cas més clar és el de la carretera B-40: si Aragonès va assumir que calia fer el tram de la carretera entre Terrassa i Sabadell, ara els juntaires no volen que s'aturi allà i reclamen que es projecti també una "solució viària" entre Sabadell i Granollers. És a dir, més quilòmetres d'una carretera que a la Generalitat ja li ha costat d'acceptar.

Amb l'aeroport i el Hard Rock passa tres quarts del mateix. Junts vol que la llei d'acompanyament als pressupostos obligui la Generalitat a fer "un dictamen" sobre com els espais de la Ricarda i el Remolar condicionarien ambientalment l'ampliació del Prat per, així, poder començar a posar fil a l'agulla a com haurien de ser les obres d'aquesta infraestructura. Sobre el Hard Rock, vol comprometre al Govern a tenir el pla de desenvolupament urbanístic aprovat abans del maig. En definitiva, el que fan els juntaires és apujar el nivell d'exigència del que el PSC ja va aconseguir del Govern en el seu acord de pressupostos.

El PSC també ha presentat una esmena que posa en un compromís el Govern. En el seu cas, centrada a suprimir la partida que la Generalitat vol destinar a implementar el pla pilot per la Renda Bàsica Universal. Els socialistes no volen que hi hagi cap "assignació monetària" als comptes per a aquesta finalitat. ¿Com poden aprovar Junts i el PSC les seves respectives esmenes? Doncs intercanviant-se els seus vots i aconseguint algun suport més a la dreta –el de Cs, per exemple–, que no els seria complicat. Si ho fan, tot plegat quedarà aprovat.

La clàusula del pacte

Les maniobres se segueixen amb atenció des del Palau de la Generalitat. Des d'allà s'avisa que si el PSC tira endavant les esmenes estarà "incomplint" una clàusula del pacte de pressupostos. En concret, la que diu que els socialistes es comprometen a no "alterar" els comptes "durant la seva tramitació parlamentària". Una clàusula que pretenia ser, precisament, un fre a aquestes maniobres. Per ara el PSC juga a l'ambigüitat. La portaveu socialista, Èlia Tortolero, deia dilluns que el seu partit "compleix els acords", però a la vegada afegia que estaven estudiant "totes les esmenes". ERC i els comuns ja han engegat la maquinària per pressionar els socialistes. La republicana Marta Vilalta ha advertit que seria "irresponsable" aprovar les esmenes i Jéssica Albiach ha confiat que "el PSC no hi donarà suport".

El desenllaç està per escriure –les esmenes es votaran divendres a la comissió d'Economia del Parlament–, però surti cara o surti creu per als interessos del Govern, Junts i el PSC ja tenen el que buscaven: tornar a situar l'executiu davant del mirall i dir-li que té només 33 diputats de 135. Això l'obliga a patir a cada votació al Parlament. Malgrat tot, ERC també té on defensar-se. Si les esmenes prosperen amb un pacte Junts-PSC, tindrà la millor excusa per tornar a fer el discurs de ser l'alternativa a la "sociovergència". Una bandera que, a les portes de les municipals, estaria encantada d'aixecar.

stats