Política 04/09/2019

El jutge absol el PP de la destrucció dels ordinadors de Bárcenas per falta de proves

Resol que no s'ha acreditat ni que els equips fossin de l'extresorer ni quina informació contenien

Ot Serra
2 min
Luis Bárcenas, extresorer del PP

MadridEl PP es lliura d'una nova condemna. Després que la sentència de la Gürtel provoqués una tempesta política que va acabar amb el govern de Mariano Rajoy, ara la formació conservadora s'ha salvat del delicte de danys informàtics per haver destruït el 2013 els ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas i que segons va declarar contenien informació sobre la caixa B del partit, ja acreditada en el cas Gürtel però que també s'investiga en altres causes judicials. El titular del jutjat penal número 31 de Madrid, Eduardo Muñoz de Baena, ha dictaminat l'absolució del PP, del seu exresponsable legal Alberto Duran, de l'exgerent Carmen Navarro i l'informàtic José Manuel Moreno, que estaven acusats també per encobriment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Muñoz de Baena ha optat per l'absolució atenent al criteri que ja defensava la Fiscalia, que subratllava que no es podia condemnar el PP i els antics treballadors del partit encausats perquè l'esborrament no afecta un tercer, ja que no ha quedat acreditat que els ordinadors fossin de Bárcenas. De fet, el jutge ha considerat provat que un dels equips era propietat del PP i l'altre es desconeix de qui era, de manera que no es pot atribuir el delicte de danys informàtics si no hi ha una persona afectada. En qualsevol cas, l'extresorer va abandonar el procediment judicial i no se li podia atribuir la condició de perjudicat. Tanmateix, les acusacions populars, representades per Esquerra Unida, l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade) i l'Observatori DESC, sostenien que la informació sobre el finançament irregular és de rellevància pública.

En una sentència de 74 pàgines, el jutge també resol que no ha quedat provat que els discos durs emmagatzemessin dades o arxius en el moment en què Moreno va procedir a destruir-los, ni que existís algun contingut que tingués un valor econòmic significatiu. Tampoc que la informació no estigués copiada en algun altre suport, com per exemple el 'pen drive' entregat al jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, on es va originar la causa.

En relació al delicte d'encobriment, Muñoz de Baena ha optat per aplicar el principi 'in dubio pro reo', que consisteix en interpretar les proves sobre fets dubtosos a favor del processat. Sota aquesta premissa, el jutge ha donat per bona la tesi de les defenses, que asseguraven que havien destruït els ordinadors guiant-se per les bones pràctiques que s'aconsella per complir amb la legalitat vigent en matèria de protecció de dades. Així, ha descartat que l'ànim de tots tres fos torpedinar la investigació de l'Audiència Nacional sobre la comptabilitat paral·lela del PP. Les acusacions poden presentar recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Madrid.

L'absolució ara del PP contraresta la mala imatge que plana sobre les principals responsables de la formació a la Comunitat de Madrid els últims anys, Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, investigades en el cas Púnica sobre el finançament irregular del PP a la regió madrilenya, i se sumen a Ignacio González i Francisco Granados. La llista arriba fins als 73 investigats en aquesta causa.

Llegeix aquí la sentència del jutge sobre els ordinadors de Bárcenas
stats