Judicialització del Procés
Política 21/10/2022

Nou pas de l'Audiència Nacional cap al judici per terrorisme contra 12 membres dels CDR

García Castellón tanca el sumari contra els detinguts del 23-S, que al·leguen indefensió

2 min
Un detingut a Sabadell en l’operació Judes al setembre del 2019.

MadridEl jutge Manuel García Castellón vol enviar a judici els 12 membres dels CDR investigats per terrorisme a l'Audiència Nacional. L'instructor ha dictat aquest dijous la interlocutòria de conclusió del sumari, més d'un any després que ja processés els detinguts en l'operació Judes del 23 de setembre de 2019. El magistrat atribueix a nou d'ells indicis del delicte de pertinença a organització terrorista i del de tinença o fabricació d'explosius amb finalitat terrorista, mentre que als altres tres només els culpa del primer. La conclusió del sumari implica que García Castellón ja deixa la causa en mans de la sala de l'Audiència Nacional, que s'haurà de fer càrrec dels recursos que queden per resoldre i decidir si insta la Fiscalia a presentar escrit d'acusació i obrir judici oral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alerta Solidària, l'organització de l'esquerra independentista que coordina la defensa dels encausats, ha denunciat les maniobres del jutge García Castellón per dificultar la seva tasca. Es queixen de les traves que ha posat per tenir accés a totes les actuacions que han alimentat la causa, especialment les 104/2017, que es van conèixer fa uns dies en una publicació a La Directa. En declaracions a l'ARA, l'advocada Eva Pous subratlla que el magistrat instructor ha impossibilitat poder presentar noves diligències d'exculpació poc després que les defenses hagin tingut accés a la informació de la causa, cosa que els situa en una situació d'"indefensió absoluta".

Feia mesos que els lletrats sol·licitaven disposar de totes les actuacions i la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional els havia donat la raó fins a 11 vegades, assenyalen. Però García Castellón s'hi negava sistemàticament. Confien que ara la sala els tornarà a donar la raó en les seves impugnacions, especialment una en què van demanar prorrogar la instrucció per analitzar tota la documentació. Si això passés, es podrien retrotraure les actuacions i reobrir la fase d'instrucció. Ara bé, Pous apunta que l'Audiència Nacional no és precisament un tribunal que ofereixi "garanties en cap dels seus estadis", malgrat que la sala hagi qüestionat García Castellón al llarg de la primera fase.

Inicialment, la causa es va dirigir contra tretze persones: Eduard Garzón, Esther Garcia, Sònia Pascual, Queralt Casoliva, Germinal Tomàs, Alexis Codina, Jordi Ros, Rafael Delgado, Ferran Jolis, David Budria, Clara Borrero, Xavier Buigas i Xavier Duch. L'expedient d'aquest últim, però, es va arxivar el mes de març passat per motius de salut, de manera que si el procediment continua endavant, l'Audiència Nacional jutjarà 12 membres dels CDR per terrorisme.

Puigdemont denuncia la persecució judicial

L'expresident Carles Puigdemont ha denunciat les traves del jutge que ha portat la causa. "El TOP franquista té uns hereus que continuen la tradició. Anys de persecució i estigmatització, de violar drets fonamentals, de jugar amb la vida de la gent amb total impunitat, fins al darrer moment. Fent filibusterisme", ha denunciat en una piulada al seu compte de Twitter.

El diputat de la CUP i exportaveu d'Alerta Solidària, Xavi Pellicer, ha criticat que es mantingui la persecució contra els encausats. "El jutge segueix vulnerant-lo el dret a defensa, ara tanca la investigació i les vol enviar a judici", ha criticat en una piulada en què ha reclamat la seva absolució.

stats