El jutge tomba el tercer grau de Forcadell i Bassa

Les dues dirigents independentistes ja són a les presons de Wad Ras i Puig de les Basses, on s'hi han aplegat desenes de persones per donar-los suport

5 min
Dolors Bassa entra a la presó de Puig de les Basses sense el tercer grau

Carme Forcadell i Dolors Bassa han entrat aquesta nit a la presó de Wad Ras i Puig de les Basses, tot i que demà, a diferència dels últims tres mesos, ja no podran tornar a sortir en tercer grau. De fet, cap dels nou presos polítics ja no té el règim de semillibertat. El magistrat del jutjat de vigilància penitenciària 1 de Barcelona ha tombat el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa, tal com havia demanat la Fiscalia, i hauran de tornar a entrar a la presó en les pròximes hores. A partir d'ara, i com passa amb els presos de Lledoners, només podran sortir del centre amb permisos penitenciaris concrets. El jutge ha estimat el recurs de la Fiscalia, que considerava improcedent i prematur el règim de semillibertat que tenien les dues dirigents independentistes des de finals de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que va descartar suspendre el tercer grau mentre abordava el fons del recurs, el jutge ha pres finalment la decisió de rebutjar-lo, abans que la causa passi al Tribunal Suprem. D'aquesta manera, canvia el criteri que va expressar a l'estiu quan va acceptar el tercer grau i va ser la sala segona de l'alt tribunal la que el va tombar al desembre. El magistrat diu ara que no pot mantenir el tercer grau amb els mateixos arguments que ho va fer fa uns mesos, ja que el Tribunal Suprem després va revocar aquella decisió i les circumstàncies, diu, són molt similars.

En les dues resolucions, el jutge argumenta que no està prou ben justificada la progressió al tercer grau tenint en compte la durada de la pena i la gravetat dels delictes i conclou que l'expresidenta del Parlament i l'exconsellera han de passar més temps a la presó per "valorar-ne adequadament l'evolució i el tractament penitenciari". Sobre Forcadell, el jutge al·lega que ni la junta de tractament de la presó ni el Servei de Classificació de la Generalitat han detallat quin tipus de tractament ha seguit ni quina ha sigut la seva progressió per assumir que pugui sortir en tercer grau. Parla de la "insuficiència explicativa de l'evolució i progressió del tractament que ha seguit". Pel que fa a l'assumpció delictiva, destaca que "reconeix" els fets pels quals va ser condemnada i "n'assumeix les conseqüències". Dues qüestions que són "lloables" però insuficients perquè Forcadell no ha "interioritzat" que els actes que va fer es corresponen amb el delicte de sedició ni tampoc ha reflexionat sobre "els efectes sobre la convivència social".

Carme Forcadell a l'entrada de Wad Ras minuts abans de tornar a entrar a la presó sense tercer grau

El jutge titlla de prematura la semillibertat concedida a les dues preses polítiques i veu necessari "un lapse temporal més gran", sense especificar cap percentatge de compliment de la condemna per poder tenir aquest règim. Totes dues ja han complert una quarta part dels 11,5 i 12 anys de presó a què van ser condemnades, respectivament. El jutge utilitza els mateixos arguments que fa servir per denegar la progressió de grau a Forcadell per referir-se a Bassa, malgrat que sobre totes dues destaca que "estan complint els objectius del pla de treball", que han demostrat durant les sortides de la presó "la reorientació de la vida professional i familiar, fora dels factors de risc", tant pel que fa a reincidència com a fuga.

El 9 de març el jutjat de vigilància penitenciària número 5 també va acceptar els arguments de la Fiscalia i va revocar el tercer grau dels set presos polítics de Lledoners perquè considerava que era “prematur” i perquè no n’hi havia cap que hagués “assumit” que va cometre un delicte penal que va “trencar normes bàsiques de convivència”. Com ha passat ara amb les preses, el jutge va justificar la seva decisió en la resolució que la sala segona del Suprem va fer contra el tercer grau al desembre.

Era el primer cop que un jutge de vigilància penitenciària no avalava el tercer grau als presos polítics. L'anterior vegada, l'agost i l'octubre de l'any passat, va ser avalat pels dos jutges: tant per la de la presó de Lledoners (ara ha canviat de magistrat) com pel de Wad-Ras i Puig de les Basses.

Forcadell i Bassa fan una crida a "seguir lluitant"

Carme Forcadell ha arribat a la presó de Wad Ras poc abans de dos quarts de deu de la nit acompanyada del seu marit, Bernat Pegueroles. A les portes del centre penitenciari, Forcadell ha agraït el suport del centenar de persones que s’han aplegat davant de Wad Ras i ha afirmat: “La presó no és el final de res, és la continuació de la lluita”. “Continuarem persisitint i al final guanyarem”, ha afegit. Entre els concentrats, l’escoltaven els consellers Bernat Solé i Josep Bargalló, així com també la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. També s’ha desplaçat fins a la presó la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el diputat de la CUP Pau Juvillà; el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, entre d’altres.

Dolors Bassa ha entrat a la presó de Puig de les Basses minuts abans que Forcadell. També ha sigut rebuda entre aplaudiments de desenes de persones que s'han acostat a donar-li suport, entre elles una comitiva del Govern amb el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó; el conseller de Treball, Chakir el Homrani; i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà. "No ho esperàvem avui, però sí a la llarga", ha afirmat, per després concloure que continuarà amb "les mateixes conviccions": "Que la injustícia la puguem canviar amb fermesa. Al final guanyarem".

Des de Puig de les Basses i un cop l'exconsellera ja era dins de la presó, Pere Aragonès ha enviat un missatge directe a l'estat espanyol: "¿Fins quan estan disposats a mantenir aquesta situació? Nosaltres mantindrem els nostres ideals de república". El vicepresident ha acusat la justícia de tenir "actitud de venjança" i ha instat les forces independentistes a treballar "conjuntament" per "posar sobre la taula l'amnistia i l'autodeterminació".

El sobiranisme condemna la decisió

Els partits i entitats independentistes s'han solidaritzat amb Forcadell i Bassa i també han condemnat durament la retirada del seu tercer grau. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha qualificat la decisió de "venjança" i ha afegit que "la repressió de l'Estat espanyol" no té aturador. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha interpel·lat directament al govern espanyol: "Comuns i PSOE, què més ha de passar perquè premin el botó de l’amnistia?".

Els líders de Junts també han denunciat la retirada del tercer grau. Carles Puigdemont ha dit estar "molt trist i decebut per aquesta nova injustícia" i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha condemnat la decisió dels jutjats refermant la seva voluntat de defensar la sobirania de la cambra. També, després que ahir Jaume Alonso-Cuevillas fos apartat de la mesa per qüestionar la desobediència simbòlica, Borràs ha posat en dubte que les resolucions amb advertències del Constitucional siguin merament simbòliques: "Si tan simbòlic és per què Carme Forcadell és a la presó?", s'ha preguntat.

Des de la CUP han apuntat al sistema judicial, a qui acusen de sostenir "la repressió de l'Estat". Una crítica que també han verbalitzat les entitats independentistes, ja que tant Òmnium com l'ANC han condemnat que la "repressió no s'atura", però que al mateix temps, en paraules de Jordi Cuixart, "la lluita col·lectiva per la llibertat, tampoc". Per la seva banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha dit que és una "pèssima notícia" i el seu company de partit i diputat al Congrés Jaume Asens ha demanat resoldre el conflicte al "terreny polític". Al seu torn, tant el PSC com Cs s'han limitat a afirmar que respecten les decisions judicials.

stats