Un jutjat de Girona suspèn un judici a manifestants a l'espera de l'amnistia

Quatre independentistes havien de ser jutjats al desembre pel tall de vies de l'AVE a Girona

2 min
Toga d'un jutge.

BarcelonaUn jutjat de Girona ha suspès el judici a quatre independentistes pel tall de les vies de l'AVE a la ciutat en el primer aniversari de l'1-O. La raó? La llei d'amnistia al Procés en tràmit, que faria decaure el procediment i les eventuals condemnes. El judici s'havia de celebrar el 12 i el 13 de desembre, després de ser suspès diverses vegades, però les defenses van demanar-ne la suspensió un altre cop tenint en compte que si la llei s'aprova tot el procés quedarà en no res. En un decret, la lletrada de l'administració de justícia dona la raó a les defenses i, preventivament, posa una nova data a la vista: l'11 i 12 de novembre de l'any vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat estima així les peticions dels advocats Benet Salellas i Montserrat Vinyets, en contra del criteri que havia manifestat la Fiscalia, que sosté que aquesta no és una causa legal per a la suspensió. "Tot i que la llei d'amnistia no estigui vigent en aquest moment, sí que està en tramitació parlamentària i en el seu actual redactat recull, dins el seu àmbit objectiu, els fets objecte de la causa present", explica la lletrada de l'administració de justícia a l'escrit, consultat per l'ARA.

L'ajornament permetrà "aclarir" com queda el procediment i l'acusació per desordres públics, un dels delictes que la llei preveu amnistiar quan sigui per fets relacionats amb el Procés. El mateix jutjat reconeix que si l’amnistia prospera hauria estat "inútil" la celebració d’un judici com aquest, "amb alt cost material i personal", atès que hi havien d’intervenir persones d’arreu del país a les quals no se’ls va permetre declarar telemàticament. A diferència de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat havia donat suport a la suspensió per evitar disfuncions.

Primer cas conegut

És el primer cas conegut de suspensió d’un judici amb la vista posada al que pugui passar al Congrés de Diputats amb la llei d'oblit judicial. Ho havien intentat, per exemple, les defenses d’Oriol Junqueras, exconsellers d’ERC i Carles Puigdemont al Tribunal de Comptes, sense èxit. Caldrà veure quin és el criteri que segueixen altres jutjats amb vistes encara pendents.

A banda de la tramitació de l’amnistia, hi ha uns altres dos elements que el jutjat de Girona té en compte a l’hora de declarar l’ajornament: en primer lloc, que no s’ha localitzat un testimoni que havia de ser clau per al cas (de fet, això va motivar que el judici se suspengués la darrera vegada); en segon lloc, un dels agents dels Mossos que hi havia d’intervenir està de baixa i no es preveu la seva reincorporació a curt termini.

stats