PARTITS
Política 02/11/2020

JxCat acorda que els militants triïn el candidat efectiu

Puigdemont encara ha de definir el seu rol a la candidatura

Núria Orriols
3 min
JxCat acorda que els militants triïn el candidat efectiu

BarcelonaLa direcció de JxCat va enllestir aquest dilluns el reglament de primàries, l’engranatge clau per decidir qui serà el seu presidenciable a les eleccions del 14 de febrer. Tal com va avançar l’ARA, s’ha consolidat el sistema de doble urna -una per triar cap de llista i l’altra per a la resta de la llista- i aquest dilluns l’executiva nacional va acordar que seran els militants els que triaran el candidat efectiu a la Generalitat. Malgrat que hi havia debat sobre quin havia de ser l’abast de les primàries, segons diverses fonts el partit s’ha acabat inclinant per unes primàries més pures, en el sentit que el candidat a president serà directament escollit per la militància i bona part de la candidatura també comptarà amb una votació oberta entre diferents candidats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant aquest mètode, que la militància ha de ratificar aquest cap de setmana, diversos dirigents hauran de prendre una decisió: fins ara han fet un pas endavant la diputada al Congrés Laura Borràs, que destaca per la seva popularitat entre els militants, i els consellers Damià Calvet i Ramon Tremosa, que aportarien un perfil més tècnic i econòmic a la candidatura. Jordi Puigneró, tot i que no ho ha dit obertament, també era una opció fins ara. Aquests dirigents -també si s’hi anima algun més- s’hauran de decidir aviat, ja que el calendari per presentar candidatures va del 9 a l’11 de novembre i la campanya, que tindria debats territorials, es faria l’última quinzena de novembre. Els resultats i, per tant, el candidat de JxCat a les eleccions es coneixerà, si no canvia res, el darrer cap de setmana d’aquest mes.

Això passarà independentment del que decideixi fer l’expresident Carles Puigdemont, ja que segons el seu entorn encara no sap si es presentarà als comicis. En tot cas, tal com ha dit ell mateix, no té intenció de deixar l’acta d’eurodiputat -ho va verbalitzar així durant la campanya de les eleccions europees- i, per tant, no aspiraria a ser investit al Parlament, ja que ser diputat és incompatible amb formar part de l’Eurocambra i, a més, el Tribunal Constitucional ha prohibit la investidura a distància.

La segona urna

Si la primera urna serveix per escollir el candidat a president de la Generalitat, la segona serà per triar els caps de llista i els llocs de sortida de totes les circumscripcions. En aquest sentit, els militants podran triar els primers candidats -al voltant d’una desena- de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona entre els dos i els quatre primers llocs, inclòs el número u. Això es farà a través de llistes obertes en què cada militant podrà ordenar les seves preferències per a cada província.

Malgrat el consens final, hi ha hagut debat intern a la direcció sobre com havia de ser el reglament, segons va admetre ahir en roda de premsa la mateixa portaveu del partit, Elsa Artadi, que va assegurar que el debat, més que com triar el cap de llista, estava en com escollir la resta de la candidatura. Segons diverses fonts consultades per l’ARA hi havia veus que defensaven que la resta de la llista s’escollís per ternes, un sistema que utilitza el PDECat en què són les comarques les que escullen els seus candidats i després la direcció els ordena. Finalment, però, aquesta opció s’ha descartat. També hi ha hagut debat sobre el rol que ha de tenir l’executiva, a la qual finalment només es reserva un paper a posteriori. També s’havia plantejat que pogués fer una recomanació prèvia de quins eren els seus candidats preferits, però finalment es va aparcar aquesta opció perquè hi havia membres de la direcció que s’hi oposaven frontalment. Tanmateix, sí que es reserva la possibilitat de reordenar la llista després de les primàries per complir amb la llista cremallera que marca la ponència d’organització del partit i també assegurar l’equilibri territorial. Després de mesos de debat, doncs, JxCat escollirà finalment el seu candidat als comicis.

stats