Procediment
Política 08/11/2020

JxCat engega les primàries per triar el candidat efectiu per al 14-F

Puigdemont es reserva un rol a la llista electoral, però no està previst que agafi l’acta de diputat

Núria Orriols
3 min
Els principals dirigents de JxCat en el congrés fundacional de la formació, que es va celebrar el 25 de juliol.

BarcelonaEl 21 de desembre del 2017 el presidenciable de Junts per Catalunya va ser Carles Puigdemont. Davant la impossibilitat de ser escollit, l’expresident va triar Quim Torra després de dues investidures fallides -de Jordi Sànchez i Jordi Turull- i de repassar tota la llista per analitzar qui podia ser president de la Generalitat. Enguany, ja amb el partit creat, Junts ha dissenyat un mètode de primàries que haurien de definir abans de les eleccions qui serà el candidat efectiu. Puigdemont manté la incògnita de si es presentarà a les eleccions, però fonts de JxCat apunten que no serà el candidat del partit a liderar la “Generalitat autonòmica”. O “l’equivalent”, diuen, al candidat d’Esquerra i actual vicepresident, Pere Aragonès. És a dir, el més probable és que sigui present a la llista -així l’hi han demanat i encara no ho té decidit-, però no està previst que agafi l’acta de diputat al Parlament, ja que és incompatible amb ser europarlamentari i perdria la immunitat associada.

També hi ha una dificultat afegida: malgrat que algunes veus de dins la direcció de JxCat demanen que es presenti de candidat i recorri al mateix discurs de fa tres anys, la majoria n’assumeixen la complicació un cop ja s’ha demostrat que no ha pogut ser investit president. Per això aposten per la “bifurcació”: que hi hagi un candidat que aspiri a gestionar la Generalitat i que Puigdemont se centri en Europa. Davant d’aquesta estratègia, els dirigents de JxCat disposats a ser presidenciable tenen des d’avui fins dimecres per presentar candidatura. Almenys n’hi ha dos que han mostrat la seva voluntat de fer-ho de manera inequívoca: la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. En el cas de Calvet, de fet, té previst sortir avui mateix amb l’anunci. Tanmateix, la llista de candidats es pot ampliar si finalment fan el pas el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que segons el seu entorn “s’ho estan pensant”. Un cop presentades les candidatures -Tremosa s’hauria de fer militant o simpatitzant perquè no està afiliat-, d’acord amb el reglament de primàries hi ha d’haver debats entre els candidats abans que la militància voti entre el 28 i el 29 de novembre.

Un cop escollit el presidenciable, començarà l’elecció dels “llocs de sortida” de les llistes de Barcelona (fins al nou), Girona (els quatre primers), Tarragona i Lleida (els tres primers). És en aquesta votació que concorreran els primeres espases de JxCat al Parlament -com ara Elsa Artadi, Albert Batet o Gemma Geis- o el mateix Puigdemont, que podria situar-se de número dos, de cap de llista simbòlic o en una altra posició.

A les primàries hi estan cridats a votar tots els militants de JxCat. La composició del cos electoral, que es troba al voltant de 5.000 persones i es va tancar ahir, és clau en un partit que s’acaba de constituir perquè determina qui té més opcions de guanyar. Borràs es perfila com la més popular, però l’entorn de Calvet ha animat diverses persones a fer el pas al nou partit per ampliar el seu suport. Al seu torn, Puigneró i Tremosa han mantingut un perfil baix, però diversos sectors promouen que facin el pas per agafar més notorietat. I és que en aquest procés hi ha un debat soterrat: si Borràs guanya i el Suprem li acaba estroncant les seves opcions -hi té un cas de presumpta contractació irregular-, JxCat necessitarà un nou relleu. I aquí és on arriben els càlculs: hi ha qui pensa que qui s’hagi presentat a les primàries estarà ja més ben posicionat per agafar-lo.

Disseny de les primàries

Presidenciable

El reglament de primàries aprovat aquest cap de setmana per la militància de JxCat preveu que les candidatures a la presidència del govern de la Generalitat es presentin entre avui i dimecres. Del 13 al 15 de novembre els candidats han de recollir 100 avals, i després començarà la campanya electoral amb debats entre ells fins a finals de mes. El dia 28 i 29 de novembre els afiliats hauran de votar per aquest candidat efectiu.

Llocs de “sortida”

La segona part de primàries és per triar els “llocs de sortida” de la llista. No es necessiten avals i es trien del 2 al 9 per Barcelona; de l’1 al 4 per Girona, i de l’1 al 3 per Lleida i Tarragona. L’àmbit d’elecció és la demarcació i hi haurà vot limitat: cada militant vota fins a sis persones a Barcelona; tres a Girona, i dues a Lleida i Tarragona. La votació es farà el 12 i el 13 de desembre. La direcció reordenarà la llista per garantir que sigui cremallera.

La resta de la llista

Un cop triat el presidenciable i els “llocs de sortida”, l’executiva de JxCat acabarà de completar les llistes de les quatre demarcacions. Aquestes candidatures se sotmetran a votació dels afiliats, que podran reordenar-ne els integrants. Les persones que rebin menys de la meitat del suport respecte a la més votada passaran a ocupar una posició inferior. Tot i això, la direcció tornarà a intervenir per garantir que és llista cremallera.

stats