Política 20/01/2021

JxCat i ERC es retreuen mútuament la incertesa electoral

Sabrià acusa Junts de fer d'oposició dins el Govern i Dalmases li retreu "deslleialtat"

Núria Orriols / Quim Bertomeu
4 min
Imatge de la Diputació Permanent aquest dimecres.

BarcelonaSi alguna cosa s'ha repetit en aquesta legislatura són els retrets constants entre JxCat i ERC malgrat ser socis de govern. Ara, amb el Parlament dissolt i el govern en funcions, la suspensió cautelar del decret que ajornava les eleccions del 14 de febrer al 30 de maig és la nova excusa per seguir tirant-se els plats pel cap. Fins i tot públicament. Aquest cop s'acusen mútuament de ser els responsables de la incertesa electoral.

Els nervis es poden notar des de fa dies, però l'episodi que ha fet aflorar definitivament la tensió s'ha viscut aquest dimecres al Parlament. El president del grup d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha acusat JxCat de voler "desgastar" els republicans fent "d'oposició i de govern" alhora. "Li podríem dir, per posar-li un nom, modus operandi Costa –en al·lusió al vicepresident primer del Parlament–. Per posar-li un nom qualsevol, però potser [modus operandi] Borràs també podria funcionar", ha criticat, assenyalant directament la presidenciable de JxCat.

A Esquerra hi ha dos moviments de JxCat d'aquesta setmana que no han sigut gens ben rebuts. El primer el de dilluns, quan el partit de Carles Puigdemont va presentar un decàleg per millorar les condicions de vot de les eleccions catalanes siguin quan siguin i que plantejava qüestions com ara avançar el sorteig dels membres de les meses electorals perquè tinguessin temps de ser vacunats, establir el vot anticipat o votar durant dos dies. Els republicans ho van sentir com un atac directe, ja que són ells els que piloten l'organització dels comicis des de la Generalitat. Sabrià ha replicat que "el 90% de les coses que surten [al decàleg], o s'estan fent o no es poden fer", i ha afegit que el document elaborat pels seus socis "és trist, una mica cínic i molt mala praxi". El segon episodi que va generar l'enrabiada republicana van ser les crítiques que els va dedicar Costa per l'ajornament electoral.

Junts no ha trigat a replicar a través del diputat Francesc de Dalmases, que ha qualificat d"espot electoral" i "espai nerviós de campanya" d'Esquerra les paraules del líder republicà a la cambra. "Ha fet la doctrina Sabrià, que és acusar de deslleials i de cinisme [a JxCat] en un acte de deslleialtat i cinisme". També a través de Twitter, Costa ha piulat defensant posposar els comicis, però assegurant que la impugnació contra el decret d'ajornament "era previsible i evitable". També ha llançat un dard al departament d'Exteriors, que s'encarrega d'organitzar les eleccions, i al de Salut, que pilota la gestió contra el covid.

Guerra d'informes

La font de tots els problemes –els d'aquesta setmana– és el decret d'ajornament del 14-F i si es va fer de manera adequada o bé va ser fruit d'una mala tècnica jurídica. L'oposició ho té clar i aquest dimecres tots els partits menys la CUP han acusat l'executiu català "d'incompetència". I com es defensa el Govern? Desunit. Aquí és on es visualitza que entre ERC i JxCat hi ha una guerra d'informes. Els de Carles Puigdemont carreguen contra els documents que van fer Salut i Exteriors (conselleries d'ERC) per justificar l'ajornament. Els d'Oriol Junqueras es defensen recordant sempre que poden que hi ha un tercer informe, en aquest cas dels serveis jurídics centrals de la Generalitat (que depenen de JxCat), que assegurava que hi havia base legal per promoure un ajornament electoral sense gaires contratemps.

JxCat i ERC s'acusen mútuament de la incertesa electoral quan, en el fons, estan d'acord en el relat que en fan. Tots dos carreguen contra el TSJC per frenar l'ajornament electoral i també contra el PSC per no voler canviar la data dels comicis. Aragonès ha acusat el tribunal de buscar, de nou, "la judicialització" de la política catalana i ha carregat contra Salvador Illa per no donar suport a l'ajornament: "El ministre de Sanitat està disposat a acceptar el toc de queda a les 20 hores però vol que anem a votar el 14-F". Però ni compartir el relat evita les esgarrinxades. El líder de JxCat a la cambra, Albert Batet, ha lamentat que els republicans carreguin contra Illa després d'haver arribat a pactes amb el PSOE en aquesta mateixa legislatura. "No es pot venir aquí a atacar el PSC i després donar els vots gratis al PSOE al Congrés de Diputats", ha criticat. Ara bé, malgrat tots els retrets públics i privats que acumulen, JxCat i ERC continuen garantint que seguiran governant plegats després de les eleccions, siguin el 14-F o el 30-M.

Sánchez vota 14-F

I mentrestant, el govern espanyol segueix sense mullar-se clarament sobre la data de les eleccions catalanes. Aquest dimecres, però, ha sigut el president, Pedro Sánchez, qui s'hi ha referit per primer cop. En un fòrum organitzat per l'agència Efe ha demanat "assumir" la resolució judicial que acabi prenent el TSJC, sigui la que sigui, malgrat que ha coincidit en el risc del creixement de l'abstenció si es vota en pandèmia.

La posició dels socialistes és que les eleccions haurien de celebrar-se tan aviat com es pugui per superar la situació d'interinitat de la Generalitat, sense president des de finals de setembre. Sánchez ha expressat el seu desig que "la crisi de governabilitat" a Catalunya es resolgui com més aviat millor, malgrat que no ha parlat clarament, com sí que fa el PSC, de l'intent de "tupinada" dels independentistes a l'ajornar-les. Tot i les crítiques, els socialistes no impugnaran el decret del Govern i finalment tampoc ho farà Federalistes d'Esquerres, l'entitat vinculada al PSC que ho havia anunciat. Es voti al febrer o al maig, hi ha una variable que probablement no variarà. JxCat i ERC, ERC i JxCat, seguiran com gat i gos.

stats