Política 28/07/2017

El Parlament aprova definitivament la llei de la Hisenda catalana amb els vots de JxSí i la CUP

La norma crea un nou marc per a l'Agència Tributària catalana, però no defineix quins impostos regularà

Ot Serra
4 min
Votació de l'últim ple del Parlament abans de les vacances

BarcelonaLlum verda a la llei del codi tributari català, una de les lleis de desconnexió, que estableix un nou marc per a l'Agència Tributària catalana (ATC), camí de constituir-se com la Hisenda catalana que acabi recaptant i gestionant tots els impostos. De moment, però, la norma no surt de competències estatutàries. La proposició ha comptat amb 71 vots favorables, de JxSí i la CUP i 62 en contra, de Cs, CSQP, PSC i PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La norma arribava al ple després que Ciutadans, PSC i CSQP demanessin un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), emès fa una setmana. Lluny de discutir el contingut i el fons de la llei, advertia de la inconstitucionalitat de dues qüestions: la vulneració del principi de concurrència pública al cos de l'ATC en tres disposicions addicionals i la no-referència a l'Estatut o la Constitució com a "fonts de dret". Segons va apuntar el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en una entrevista a l'ACN, es tractava d'elements "secundaris" i les forces independentistes han acceptat retirar-les del text.

Amb més de 200 articles, la llei del codi tributari català aborda el dissenys dels organismes que formen part de l'arquitectura institucional de la futura Hisenda catalana, i dona cobertura a la nova Agència Tributària de Catalunya, incloent-hi i modificant la que es va aprovar el 2007. De la mateixa manera, crea un Consell Fiscal que assessorarà la Generalitat en matèria tributària i que estarà compost per membres nomenats pel Govern, pels ens locals, per les associacions i col·legis d'assessors fiscals, per acadèmics de reconegut prestigi en la matèria, per representants d'entitats socials i per un altre responsable de la lluita contra el frau fiscal. Per últim, la llei també inclou la creació de l'Institut de Recerca i de la Fiscalitat i d'Estudis Tributaris.

Des del grup de Cs, el diputat Antonio Espinosa ha incidit en les recomanacions del CGE i ha subratllat que només existeix un "únic ordenament jurídic" al qual, ha assegurat, s'ha de cenyir l'Agència Tributària. En aquest sentit, ha criticat que la llei no permet ordenar el sistema tributari, sinó que la seva finalitat és "ser un instrument al servei de la secessió". "Forma part d'una de les il·legals i matusseres lleis de desconnexió", ha assenyalat, abans de considerar la iniciativa una "provocació" a l'estat de dret.

La diputada del grup socialista Alícia Romero també ha criticat que la llei respongui a la voluntat de "construir un nou país" i ha recordat la resolució de l'inici de la legislatura promoguda per JxSí i la CUP que instava a la creació de les tres lleis de desconnexió. En referència al dictamen al CGE, ha lamentat que les forces independentistes no tinguessin en compte la "seguretat jurídica" de la llei i que insistissin en l'accés "exclusiu" dels treballadors de la Generalitat al nou cos de l'ATC quan el "TC ja ho havia anul·lat".

Al seu torn, la diputada de CSQP Àngels Martínez ha lamentat que, més enllà dels instruments aprovats, no s'hagi donat un debat profund del model fiscal que es vol per a Catalunya. "S'ha de millorar la redistribució i fer satisfactoris els serveis públics prestats", ha assenyalat Martínez, que ha advertit que sovint hi ha la percepció que es busca un model fiscal "com el de Suècia" però es reben uns "serveis públics com els del Marroc". Amb relació al Consell Fiscal, la diputada de la confluència d'esquerres ha alertat que el control públic sigui subsidiari del control privat i ha dubtat que pugui vetllar per una redistribució favorable als més vulnerables.

Per part del PP, el portaveu adjunt, Santi Rodríguez, ha destacat que ja al 2013 el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) "va dissenyar de forma exacta allò que es tradueix en la llei del codi tributari", una mostra, segons el diputat popular, de les intencions que la norma serveixi per constituir la Hisenda catalana i el motiu pel qual el seu partit no va voler col·laborar en la ponència. A parer del PP, la llei dissenya una estructura tributària "desmesurada per les competències que hi ha i els tributs que es gestionen". "És fàcil aventurar que serà ineficient perquè és més gran que allò que es necessita mesurar", ha opinat Rodríguez, que ha afegit que "genera confusió en la seva interpretació" perquè "tradueix al català la normativa espanyola".

La representat de la CUP a la comissió, Eulàlia Reguant, no ha amagat l'objectiu de crear una "estructura d'estat" amb aquesta norma i ha celebrat que es treballi per a una agència tributària que "superi" el marc autonòmic. Tanmateix, Reguant ha assegurat que la llei "es queda curta, en la carcassa". "S'han venut lleis de desconnexió amb un relat màgic i cal que expliquem les coses tal com són: no aborda el debat del model fiscal, que hem de començar com a molt tard el 2 d'octubre".

"Posem els fonaments d'una estructura d'Estat", ha arrencat Maria Senserrich, membre de JxSí a la comissió. "Estem supeditats a un govern espanyol que ens amenaci via FLA", ha criticat, després de defensar que "un país normal" necessita un sistema tributari propi que redistribueixi els recursos. Senserrich ha explicat com s'escullen els membres del Consell Fiscal i ha assenyalat que només un 25% d'ells, els representants dels col·legis professionals, provindran de l'àmbit privat. Senserrich ha instat les forces que han treballat en el redactat de la llei a fer-ho també en la segona part que, ha apuntat, és la que abordarà el model fiscal.

El debat a la totalitat es va produir l'octubre i des d'aleshores els grups han treballat i escoltat compareixences en comissió, on s'han debatut més de 150 esmenes fins a arribar al text aprovat. Tal com ha explicat la ponent relatora, la diputada de JxSí Maria Senserrich, han elaborat la norma les representants del PSC Alícia Romero, de CSQP Àngels Martínez i la de la CUP Eulàlia Reguant. Que totes hagin sigut dones és una circumstància que han volgut reivindicar com una virtut en el seu discurs. Per la seva banda, PP i Cs no han participat de la ponència ni han aportat cap esmena al text.

Una relació de "confiança" amb el contribuent

El secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, que ha testimoniat la votació i el debat parlamentari des de l'hemicicle, s'ha congratulat de l'aprovació de la llei del codi tributari català, que ha situat com una de les tres lleis que forma part del paquet que ha de sustentar les estructures d'Estat. "Configura l'arquitectura institucional d'una Hisenda ambiciosa", ha apuntat Salvadó als passadissos del Parlament, acompanyat del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. L'encarregat de pilotar la nova Agència Tributària ha explicat que l'objectiu és establir un nou model fiscal "proper" i basat en la relació de "confiança" entre l'administració i el contribuent.

stats