Política 06/11/2015

Lluitar contra la pobresa energètica, acollir refugiats i renegociar el deute: l'annex social de JxSí i la CUP

Ambdós partits pacten una esmena conjunta a la declaració de ruptura per dotar-la de contingut social

Gerard Pruna
3 min
Jordi Turull, Raül Romeva i Antonio Baños registrant una esmena a la declaració de ruptura / EFE

BarcelonaNou acord de JxSí i la CUP al Parlament. Ambdós partits han entrat aquest divendres al registre del Parlament una esmena a la declaració de ruptura per afegir-hi un annex que la doti de contingut social. La proposta, que han presentat Jordi Turull i Antonio Baños, desenvolupa el punt vuitè de la declaració, que fa referència a la necessitat que el Govern compleixi únicament els mandats del Parlament. El líder de JxSí, Jordi Turull, ha defensat que aquest document demostra que la independència ha de servir per garantir els drets de les persones. Un gir social, però, que Antonio Baños ha desvinculat de l'acord de la investidura d'Artur Mas. Aquestes són les claus d'un text que aposta per renegociar el deute de la Generalitat per finançar un pla de xoc social, una de les exigències de la CUP en les negociacions sobre la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pobresa energètica

Recuperar la llei contra la pobresa energètica que va suspendre el Tribunal Constitucional per impedir que "cap persona es vegi privada de l'accés a subministraments bàsics" com l'aigua potable, el gas i l'electricitat.

Habitatge

Garantir el principi de reallotjament adequat de les persones i unitats familiars en situació de risc d'exclusió residencial que estiguin en procés de ser desnonades del seu habitatge habitual.

Sanitat

Garantir l'accés a la sanitat pública i de qualitat –mitjançant el CatSalut– a totes les persones que viuen a Catalunya, ignorant, doncs, les restriccions de l'accés a la sanitat a persones sense papers que es puguin fer des del govern espanyol. No es faran més concursos per a la gestió de centres d'atenció primària.

Educació

Esquivar la Lomce. Ja recorreguda per la Generalitat i en estudi per part del Tribunal Constitucional. Respectar la plena vigència de les competències educatives de la Generalitat i mantenir els "consensos obtinguts per la comunitat educativa".

Llibertats públiques

Una altra desobediència, en aquest cas a la llei de seguretat ciutadana del govern espanyol. També recorreguda i també en estudi per l'alt tribunal. L'esmena insta el Govern a vetllar en la seva actuació en matèria de seguretat ciutadana per "la plena vigència i respecte als drets fonamentals".

Administracions locals

El Govern aportarà a les administracions locals catalanes les eines necessàries per deixar sense efecte la reforma de les administracions locals feta pel govern espanyol.

Refugiats

El futur Govern haurà de generar un marc de relacions amb l'Alta Comissaria de les NU per als Refugiats (ACNUR) amb l'objectiu de donar acollida i asil al màxim nombre de persones, amb independència de les quotes que pugui fixar el govern espanyol.

Avortament

El futur Govern s'haurà de regir en matèria d'avortament no pel que diguin les lleis espanyoles, sinó pel que fixa la llei catalana d'igualtat efectiva de dones i homes.

Renegociar el deute

Per finançar el pla de xoc social, JxSí i la CUP han acordat que el Govern obri vies de negociació per reduir la càrrega del deute en el conjunt de la despesa. En aquesta línia, impulsarà la renegociació de tots els finançaments estructurals separant els pagaments que compensen un servei –inversió i manteniment– dels que constitueixen "un pagament excessiu respecte als tipus d'interès i a les taxes d'inflació actuals".

El Govern també instarà els concessionaris o superficiaris a redefinir els contractes estructurats, i revisarà els programes pressupostaris de despesa per contrastar la seva utilitat en moments d'urgència social. El seguiment de tot aquest procés es farà en un grup de treball obert als grups parlamentaris.

A més, l'acord estableix que el futur Govern estableixi un calendari de reunions amb els responsables de la banca resident per estudiar "la possibilitat de renegociació del pagament dels interessos amb finalitats socials".

stats