4 anys de l'1-O

“L’1 d’Octubre pensava que ens menjaríem el món, però va durar molt poc”

Milers de persones participen a les marxes organitzades per l’ANC per commemorar els 4 anys del referèndum

4 min
La marxa de l'ANC a Girona ha sumat unes tres mil persones

Sant Julià de Ramis/Girona/Aiguaviva“Menys l’immobilisme, qualsevol acció o mobilització val la pena”, defensen l’Anna, la Jovita i la Marissa, tres amigues de tota la vida que aquest dissabte al matí han participat en una de les tres marxes organitzades per l’ANC per commemorar el quart aniversari de l’1-O. Elles estan jubilades, però l’edat no ha sigut un impediment per completar els 14 quilòmetres a peu del recorregut entre Sant Julià de Ramis, Girona i Aiguaviva, tres poblacions que van patir la violència de l’actuació policial per impedir la votació. “L’1 d’Octubre pensàvem que érem l’hòstia i que ens menjaríem el món. Però va durar molt poc, la veritat”, lamenten les tres amigues, que creuen que els partits independentistes “ho han fet molt malament”: “La meitat de les seves baralles no ens interessen per res, són batalles partidistes que no serveixen per avançar”, els retreuen, alhora que defensen que s’ha de continuar amb les mobilitzacions des del carrer per aconseguir la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Elles són algunes de les tres mil persones que s’han sumat a la marxa de Girona: la majoria dels participants eren majors de 40 anys i anaven equipats amb les samarretes de colors llampants de diverses mobilitzacions independentistes: la vermella amb el lema “Lluitem i guanyem” d'aquest 1-O, la blava de la Travessa per la Llibertat o la groga dels Cims per la Llibertat.  

La marxa gironina ha sortit a les 8 del matí des de Sant Julià de Ramis, on la Guàrdia Civil va carregar contra els veïns per intentar evitar que Carles Puigdemont votés en aquest col·legi, que era el que li tocava per empadronament. Al cap d’una hora, han arribat a l’esplanada de La Copa de Girona, on diverses persones que hi havien arribat amb autobús des d’altres poblacions s’han afegit a la manifestació, que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fent dues parades simbòliques. La primera, davant la seu de la Generalitat, on han enganxat dues pancartes als vidres: “Som el 52%, independència ja!” i “Govern, prou repressió”, dos missatges clars dirigits als dirigents governamentals. Tot seguit, han continuat fins al Col·legi Verd, que han decorat amb 500 clavells per condemnar la brutalitat de la policia espanyola en aquesta escola. 

"Anem tots a l'una!"

L’última parada l'han feta a Aiguaviva, on els agents de la policia espanyola van llançar gasos lacrimògens als veïns, a més de colpejar-los violentament. En un envelat instal·lat al costat de la Pista Poliesportiva, l’Assemblea ha celebrat els parlaments de l’acte, amb la participació dels tres alcaldes de les tres poblacions i representants de l’ANC i Òmnium. “Gràcies per mantenir viva la flama de l’1-O, sense vosaltres no hauria sigut possible”, ha admès l'alcalde d’Aiguaviva, Josep Serinyà. El seu homòleg a Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, també ha volgut agrair a totes les “persones anònimes” haver fet possible el referèndum, amb un record especial per als exiliats com Carles Puigdemont, Toni Comín, Marta Rovira i Anna Gabriel. I l’alcaldessa gironina, Marta Madrenas, ha instat els polítics a materialitzar el mandat de l’1 d’Octubre: “Els que som responsables estem obligats a complir-lo”. El més contundent, però, ha sigut el pallasso i exregidor de Sant Joan de les Fonts, Jordi Pessarrodona, que ha animat a “tallar les carreteres” i “tornar als carrers”: “A partir d’avui s’obre un nou horitzó, ocupem els carrers, que han de ser sempre nostres, i anem tots a l'una, tots a l'una”, ha repetit, mentre els assistents corejaven espontàniament el lema “Els carrers seran sempre nostres”. 

Unes paraules que han aplaudit i celebrat tres veïns de Sabadell, en Paco, la Maria i la Carme, que seguien l'acte des de l'esplanada d'herba de fora l'envelat. “Hem vingut perquè hem de reivindicar que allò que vam fer té molt de valor: dos milions de persones vam anar a votar, a pesar del miler de ferits que va deixar la policia”, opinen els tres sabadellencs, que comparteixen les crítiques cap als polítics. “No acabo d’entendre que siguin tan covards quan van tenir una posició tan valenta el 2017. Diuen que no, però fan el que els diu el Tribunal Suprem i el govern espanyol i això no té futur, s’han de trencar aquestes dinàmiques”, assegura en Paco; i la Maria i la Carme hi fiquen cullerada. “Els partits ens estan fallant, no ens escolten. Falla el govern espanyol i falla el govern d’aquí. Hem d’anar tots junts endavant. Si no, val més plegar i anar cap a casa”, diuen convençudes. 

I és precisament el mateix missatge que ha reivindicat la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, que, a primera hora des de Sant Julià de Ramis, ha enviat un avís a JxCat, ERC i la CUP: “La gent està mobilitzada, no renuncia a l’1-O i us demana que feu la independència”.

A banda de la marxa de Girona, l’ANC ha convocat dues manifestacions més aquest dissabte: una a Ponent i l’altra a les Terres de l’Ebre; a més de l'acte de demà a Barcelona que tancarà els actes per commemorar i reivindicar l’1 d’Octubre, que s'hauran allargat tot el cap de setmana.

stats