Crisi a la monarquia

L'advocat de la demanda de Corinna va ajudar a treure la immunitat a Pinochet

James Lewis va representar el 2020 i el 2021 els EUA en el plet d'extradició del periodista Julian Assange

3 min
Corinna Larsen durant l’entrega dels premis esportius Laureus l’any 2015.

MadridCorinna zu Sayn-Wittgenstein va contractar el 2019 un equip de tres advocats per elaborar una demanda civil per assetjament, seguiment il·legal i difamació contra Joan Carles I a l'alt tribunal de justícia britànic, que finalment va ser presentada el 29 de desembre del 2020 i la tramitació de la qual va tenir lloc la setmana passada. Un dels tres advocats que signen la demanda és James Lewis, que va ser seleccionat el 1998 per la Fiscalia de la Corona britànica per representar Espanya en la sol·licitud d'extradició de l'ex cap d'estat xilè, l'exdictador Augusto Pinochet. Més recentment, el 2020 i el 2021, va representar el govern dels Estats Units en els tribunals britànics en el judici per aconseguir l'extradició del periodista creador de Wikileaks, Julian Assange. Els altres dos advocats de Corinna són Jonathan Caplan i Adam Chichester-Clark.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Lewis com Caplan formen part del que es considera el grup més selecte d'advocats de la barra, és a dir, aquells que estan habilitats per presentar els casos davant els tribunals. En aquest cas són, a més, els anomenats Queen's Counsel Barristers o consellers de la reina, un títol honorífic concedit per mèrits després d'una experiència de treball de quinze anys. Tots tres comparteixen una trajectòria en dret penal i civil, són especialistes en litigis empresarials, individuals i governamentals i experts en mitjans de comunicació. És difícil trobar un cas nacional al Regne Unit i internacional en què falti algun d'aquests primers espases.

Lewis forma part, al seu torn, de Three Raymond Buildings, una associació o col·legi de barristers especialitzats en delictes financers: frau, blanqueig de diners, corrupció, entre d'altres. El cas de Lewis té interès pel que fa a un dels problemes que es poden presentar en la demanda de Corinna: la possible invocació de la immunitat davant el procediment civil de Joan Carles I com a cap i ex cap d'estat. Pinochet va ser arrestat per la policia metropolitana en una clínica de Londres la nit del 16 d'octubre del 1998 en compliment d'una ordre de detenció del jutge Baltasar Garzón per delictes d'assassinat i genocidi a Xile durant la dictadura militar. El 20 d'octubre del 1998, la Fiscalia de la Corona va contractar els advocats James Lewis i Alun Jones per portar el cas als tribunals –el comitè judicial de la Cambra dels Lords que actuava llavors de Tribunal Suprem– en representació d'Espanya a fi d'aconseguir l'extradició de l'exdictador.

Quan Lewis va veure l'ordre dictada pel jutge Nicholas Evans per arrestar Pinochet, es va quedar atònit. Els delictes d'assassinat i genocidi que transcrivia el jutge britànic de l'ordre del jutge Garzón no eren delictes extraditables al Regne Unit. Una nova ordre, per delictes de tortura, va suplantar la primera i va corregir l'error. La tortura sí que és delicte d'extradició, al ser el Regne Unit i Espanya signants de la Convenció Internacional contra la Tortura de les Nacions Unides del 1984.

Lewis, que llavors era un jove advocat, va formar part de l'equip, la veu cantant del qual en les audiències que van durar fins al març del 2000 va ser el gran expert en extradició Alun Jones, amb qui coincidia en el mateix col·legi, el Gray's Inn. Van aconseguir despullar Pinochet de la seva immunitat en una primera sentència que va ser anul·lada, el novembre del 1998, i van repetir la gesta el 24 de març del 1999 després de la repetició del judici. Fonts jurídiques consultades per l'ARA assenyalen que les diligències de la demanda –de la qual Joan Carles I ha estat notificat– arrencaran al setembre després del parèntesi d'agost. La demanda està sustentada en proves –correus electrònics i altres materials– i proposarà una llarga llista de testimonis. Joan Carles I ha de tenir un equip d'advocats per abordar el tema de la immunitat i respondre a les acusacions de la seva examant.

stats