Política 23/06/2021

L'alliberament dels presos a la premsa d'arreu del món

Els mitjans internacionals es fan ressò de la notícia des de diversos punts de vista

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Captura de pantalla de la notícia de la BBC

BarcelonaD'est a oest, la premsa internacional s'ha fet ressò de l'alliberament dels presos independentistes des de diferents perspectives i enfocaments; això sí, la majoria il·lustren la informació amb una imatge dels polítics catalans durant el judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els líders separatistes catalans alliberats de les presons espanyoles"

'Al-Jazeera'

El mitjà de comunicació líder de l'Orient Mitjà qualifica els fets del 2017, el referèndum i la posterior declaració d'independència, com l'inici de "la crisi política més greu en dècades" a l'estat espanyol. Defineix els indults com un gest de "bona voluntat" per part de Pedro Sánchez, però explica que el president té part dels partits nacionalistes constitucionalistes en contra per haver pres aquesta decisió. El mitjà també fa un breu flashback a l'inici de l'auge de l'independentisme a Catalunya fa 10 anys i explica que aquest moviment va anar augmentant a mesura que les dificultats econòmiques s'agreujaven i el descontentament amb el govern creixia.

Captura de pantalla de la notícia d''Al-Jazeera'.

"Espanya perdona els líders separatistes catalans empresonats"

'The New York Times'

El diari nord-americà afirma sobre els indults que es tracta "d'un pas endavant enorme per acabar amb les tensions d'un conflicte que fa anys que divideix el país". La notícia posa en context l'alliberament, que diu que té la intenció de buscar la reconciliació amb el moviment independentista. Explica la repressió que el govern espanyol va exercir després de declarar il·legal el referèndum de l'1 d'octubre: "Confiscant paperetes, enviant antidisturbis per enfrontar-se als que intentaven votar, i fent detencions massives entre les quals s'inclouen els presos polítics". El New York Times valora el to conciliador del discurs del president espanyol en concedir els indults.

«Pedro Sánchez indulta els líders independentistes catalans i demana un "nou inici" entre Espanya i la regió rebel»

'Le Monde'

L'oposició a l'aprovació de l'alliberament i el descontentament de la població espanyola són al centre de la notícia publicada al diari francès. El rotatiu subratlla les principals frases del discurs de Pedro Sánchez, com ara que es tracta d'una decisió en pro de la "utilitat política". El diari es fa ressò d'una enquesta d'Ipsos en què s'afirma que el 53% de la població espanyola s'oposa als indults.

Captura de pantalla de la notícia del diari 'Le Monde'.

«Els líders independentistes de Catalunya són fora de la presó. Junqueras: "La lluita continua"»

'La Repubblica'

Les frases de Junqueras encapçalen la notícia del mitjà italià: "La presó no ens doblega, ens enforteix". La notícia dona veu als protagonistes amb un recull de les principals declaracions que han fet en sortir de la presó, una de les quals és la frase de Jordi Cuixart en què afirma que "avui no és un dia de renúncia sinó que els catalans ens reafirmem per continuar la nostra lluita".

"Espanya perdona nou líders catalans pel seu rol en la fallida declaració d'independència"

'CNN'

"Les enquestes assenyalen que la meitat de la població de Catalunya vol la independència, però també que el 60% dels espanyols s'oposen a l'alliberament dels nou líders", publica la CNN. El mitjà exposa la situació de Carles Puigdemont i la incògnita sobre la seva situació, ja que no ha estat indultat i si torna al país podria ser detingut. Explica que hi ha veus contràries a la mesura, però recalca que el Parlament de Catalunya està en mans dels independentistes. També destaca que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va dir a la televisió que si els indults podien ajudar a "normalitzar les coses, doncs, benvinguts", però que després es va retractar dient que s'havien tret de context les seves paraules.

Captura de pantalla de la notícia de la CNN.

"Espanya perdona els líders catalans per la declaració d'independència"

'BBC'

El mitjà anglès destaca el tuit que va publicar Raül Romeva en què deia que "indultant nou persones no amagaran la repressió que continuen aplicant contra centenars d'independentistes", i l'aprofita per afirmar que els líders continuen "desafiants". També recorda les manifestacions contra la decisió de Sánchez de concedir els indults, i posa en relleu l'àmplia oposició que ha generat la mesura. El mitjà també explica els fets del 2017 relatant que el govern de l'Estat va prendre el control de la regió després de la declaració d'independència. Acompanya la peça amb les fotografies dels nou presos, els seus càrrecs i els anys de presó a què van ser condemnats.

stats