La manifestació de la Diada no s'acabarà al Parlament

L'ANC decideix que el final sigui davant l'Estació de França per "garantir la seguretat dels participants"

2 min
La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ahir.

BarcelonaCanvi de plans. La manifestació de la Diada organitzada per l'ANC i Òmnium no s'acabarà dins el Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament, tal com van anunciar, sinó que finalment es posarà el punt final davant l'Estació de França. El motiu de la rectificació és, segons apunta l'ANC en un comunicat, "garantir la seguretat de tots els participants". Segons fonts de l'entitat, la setmana passada van detectar un augment de l'assistència prevista (tot i que aquest any no hi ha inscripcions) i van començar a valorar incorporar certs canvis en el recorregut. El principal problema del Parc de la Ciutadella, assegura l'ANC, és que "l'amplada de les portes d'accés dificultaren una entrada ordenada". Veus de l'entitat asseguren que des del principi es va tenir en compte aquest factor, però consideraven que si l'afluència era la prevista no hi podria haver problemes.

El Parc de la Ciutadella no només era el punt final de la manifestació, sinó que les entitats també hi volien situar un escenari per concloure la jornada amb un acte polític. Ara aquest escenari es traslladarà a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, fora de les portes del parc. De totes maneres, l'ANC assegura en el comunicat que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'han compromès a mantenir obert el parc "per a tothom qui hi vulgui acabar la manifestació". Tot i això, fonts d'Interior expliquen que encara s'està estudiant si finalment es tanca o es manté obert.

La decisió de canviar el recorregut es va prendre dimarts passat en una reunió entre l'ANC, el departament d'Interior i la conselleria de Salut. De fet, segons exposen fonts de l'executiu, hi ha hagut diverses trobades al llarg de les setmanes per consensuar el recorregut. En aquesta última reunió, apunten les mateixes veus, l'entitat va informar que l'assistència a la protesta seria més gran de la que tenien prevista al principi i això va comportar passar de l'interior del Parc de la Ciutadella a l'exterior. El final de la concentració era un dels punts que preocupava més a la Generalitat, sobretot pel fet de ser un espai limitat per barreres i tenir uns accessos molt concrets. Les mateixes fonts afegeixen que si s'hagués acabat fent al Parc de la Ciutadella hi hauria hagut més risc d'aglomeració i també s'hauria necessitat un dispositiu policial més ampli. Finalment, aquest dimarts es va decidir de manera consensuada modificar el final de la manifestació.

Des de l'ANC, de moment, no es volen fer públiques les dades de previsió d'assistència que han provocat que es modifiqui el pla inicial. La xifra d'assistència prevista ve donada per tres indicadors: el nombre de samarretes venudes, el nombre de voluntaris i el grau d'activació de les sectorials de l'entitat. Tot i aquest canvi, la resta del recorregut es manté segons la previsió, amb l'inici a la simbòlica plaça Urquinaona de Barcelona, que va concentrar les principals protestes contra les condemnes als líders independentistes, a les 17.14 hores. La manifestació baixarà per Via Laietana, girarà pel passeig d'Isabel II i continuarà per l'avinguda Marquès de l'Argentera. El final era fins ara a les portes del Parlament perquè l'objectiu de la concentració era unir el front del carrer amb l'institucional.

stats