Independentisme

D'Urquinaona al Parlament: la manifestació de la Diada uneix el front del carrer amb l'institucional

L'Assemblea també organitzarà mobilitzacions l'1-O per reivindicar el mandat del referèndum

2 min
Paluzie, a les portes de l'IES Pau Claris, amb el cartell de la Diada

BarcelonaDesprés del parèntesi de l'any passat per la pandèmia amb concentracions reduïdes i descentralitzades, l'ANC torna a convocar la ciutadania a una manifestació massiva per la Diada. I ho fa amb una marxa focalitzada a Barcelona que sortirà de la plaça Urquinaona, epicentre de les protestes contra la sentència del Procés, i arribarà fins al Parlament amb la voluntat d'unir el front del carrer amb l'institucional. Sota el lema Lluitem i guanyem la independència, l'Assemblea vol deixar clara la necessitat que aquests dos fronts treballin de manera coordinada, juntament amb l'internacional, per fer efectiva l'autodeterminació, en un recorregut ple de simbolisme que passarà també per davant de la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta manifestació serà l'avantsala de nous actes de l'1-O al 3-O, coincint que és cap de setmana, per reivindicar el mandat del referèndum i alhora reactivar el carrer per pressionar el Govern en un context de desmobilització. L'ANC ha presentat aquesta doble mobilització a l'IES Pau Claris, un dels punts de votació que més van patir la violència policial l'1-O, que l’entitat ha tornat a defensar que marca el camí perquè consideren que el que no va funcionar va ser el que va venir després. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha dit que l'objectiu d'aquesta doble mobilització és "empoderar la ciutadania" perquè torni a empènyer les institucions en la lluita per la independència. A finals de juliol l'Assemblea presentarà els actes previstos per commemorar els quatre anys de l'1-O, que Paluzie ha definit com "un exercici d'autodeterminació exemplar". Uns actes que s'allargaran fins al 3-O i que es faran arreu dels Països Catalans, amb especial incidència a la Catalunya Nord pel seu paper clau en l'arribada de les urnes del referèndum al Principat, i que també servirà per homenatjar els tres mil represaliats del Procés.

L'impacte dels indults

Paluzie ha rebutjat que la sortida en llibertat dels presos polítics pugui ser un factor que mobilitzi menys persones a la manifestació de la Diada. "Cap manifestació s'ha centrat en la repressió, sempre hem posat al centre la lluita per la independència, l'objectiu polític, i no creiem que aquest fet afecti", ha dit. Montse Ortiz, d'Òmnium, que també se suma a les dues mobilitzacions, ha fet una crida a sortir al carrer per exercir el dret a l'autodeterminació. "Cal seguir omplint els carrers per pressionar les institucions i per denunciar que la repressió de l'Estat no s'atura", ha remarcat la dirigent de l'entitat, que ha lamentat els processos judicials que afecten dirigents polítics i activistes. "Els indults no són la solució de res", ha conclòs.

Jordi Gaseni, president de l'AMI, ha assenyalat la importància de "recuperar l'esperit de les grans Diades", en referència a les grans mobilitzacions prèvies a la pandèmia. "L'esperit d'unitat cal treballar-lo i el món local serà una peça clau en la consecució d'aquesta unitat", ha dit, abans d'exposar que faran una crida al municipalisme perquè s'adhereixi a aquestes dues mobilitzacions.

stats