Política municipal

L'oposició de Badalona arriba a un acord per a la moció de censura i Guijarro rellevarà Albiol

Els partits presentaran aquest divendres la documentació al registre i el ple d'investidura seria el 8 de novembre

4 min
El president del grup municipal del PSC a Badalona i candidat a l’alcaldia dels socialistes, Rubén Guijarro, ahir davant del consistori badaloní.

BarcelonaEls cinc partits de l'oposició a l'Ajuntament de Badalona van arribar aquest dimecres a la nit a un acord, en només 24 hores des de l'inici de les reunions formals, per presentar una moció de censura contra l'alcalde del PP, Xavier García Albiol. Així, a partir d'aquest dijous, els setze regidors del PSC, Guanyem, ERC, Badalona en Comú i Junts ja han començat a signar la moció davant la secretària municipal i divendres es preveu que la documentació entri per registre a l'Ajuntament. El ple d'investidura del nou alcalde es convocaria després d'un període de deu dies hàbils, el dilluns 8 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'acord al qual han arribat els partits, el nou alcalde serà el socialista Rubén Guijarro, cap de files del PSC, grup majoritari a l'oposició. Pel que fa a la configuració del futur govern, la negociació continua oberta entre el PSC, ERC, els comuns i JxCat, després que Guanyem Badalona se n'hagi desvinculat. La formació que va encapçalar Dolors Sabater en les últimes municipals, però, s'ha compromès a apuntalar el govern des de l'oposició. En cas que alguna altra formació també acabi quedant fora de l'executiu, tots els grups ja han expressat el seu compromís de garantir tant la investidura de Guijarro com la governabilitat del consistori.

En un comunicat, Guanyem va denunciar que en els contactes previs s’hauria preacordat amb el PSC una estructura de govern que els socialistes ara no haurien ratificat en aquesta primera trobada amb la resta de grups. En aquest sentit, la portaveu del grup municipal de Guanyem, Nora San Sebastián, va deixar clar que en l’actual context “no es donen les condicions per fer una coalició de govern amb el PSC”.

Guanyem va justificar el seu rebuig a entrar a l'executiu perquè havien acordat "amb interlocutors validats pel PSC una proposta d’estructura de govern col·legiat i compartit" que havia sigut validada per les bases en una assemblea que va durar més de quatre hores aquest diumenge i que l'equip negociador dels socialistes hauria refusat aquest dimarts.

Qui sí que té més clar que entrarà a governar és el grup de Badalona en Comú Podem, que ja van ser socis dels socialistes a l'inici de mandat, en l'etapa d'Álex Pastor. La líder dels comuns, Aïda Llauradó, ha assegurat que la ciutat "necessita un canvi radical" i diu que continuarà negociant amb la resta de grups perquè la majoria puguin ser al govern municipal. Llauradó ha valorat positivament l'experiència de l'anterior govern de coalició amb el PSC –que va acabar sobtadament quan Pastor va dimitir després d'un escàndol amb la policia– i diu que ara cal fer aquest govern "més sòlid" amb encara més forces progressistes de la ciutat. "Veurem com acaben les negociacions, però la nostra voluntat és entrar al govern", ha dit. Els comuns, a més, proposen que el pacte es pugui estendre més enllà del 2023.

Junts i ERC, pendents de si entren al govern

D'altra banda, la negativa de Guanyem a formar part del futur govern de Guijarro podria condicionar l'entrada d'altres formacions. El portaveu de Junts, David Torrents, ha explicat que una de les condicions per entrar al govern era que hi hagués un govern de setze regidors, i aquesta situació "ja no es dona". Junts, però, no descarta cap escenari i assegura que es manté a la taula de negociacions amb els altres dotze regidors per veure si és possible l'encaix.

També està en aquesta tessitura el grup municipal d'ERC. El president del grup municipal, Àlex Montornès, ha exposat que donarà suport al govern "des del lloc que li sigui més útil a la ciutat". En aquest sentit, els republicans continuaran també negociant amb la resta de forces polítiques: "Volem ser una eina al servei de la ciutat i serem allà on ens diguin que som més útils", ha insistit Montornès. El líder republicà també ha deixat clar que no posaran condicions a la configuració del futur govern.

Albiol contraataca amb una enquesta feta al maig que li donaria majoria absoluta

En una piulada al seu compte de Twitter, l'encara alcalde ha opinat que l'oposició presenta la moció de censura davant la majoria absoluta que obtindria el PP en les pròximes municipals, segons apunten algunes enquestes. "Aquí l'únic motiu de la moció de censura del PSC i la CUP per apartar-me de l'alcaldia: si ara se celebressin eleccions municipals, obtindríem majoria absoluta i arrasaríem electoralment la resta de partits, com assenyala @GAD3.com. Lamentablement, torna la Badalona grisa i del caos", ha escrit.

El treball de camp, però, es va fer el mes de maig passat, molt abans que esclatés el cas dels papers de Pandora, que vinculen el líder popular amb una societat a Belize, un paradís fiscal de l'Amèrica Central. Segons aquesta enquesta, el PP passaria dels onze regidors actuals fins a catorze i aplegaria un 46,4% dels vots –en les eleccions del 2019 va tenir el 37,6% dels suports–. Segons els resultats que presenta la consultora, a partir de 600 enquestes telefòniques, per darrere del PP se situarien ERC (5), el PSC (4), Guanyem (2), En Comú Podem (1) i Junts (1). El treball té un marge d'error del 4,1% i un grau de confiança del 95,5%, segons recull la fitxa tècnica de l'enquesta.

stats