Política 28/07/2021

L'ordre del dia de la Comissió Bilateral segueix en l'aire a cinc dies de celebrar-se

La CUP i Vox s'absentaran de la reunió d'aquest dijous amb la Generalitat en què s'abordarà el tema

3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entrant ahir a la Moncloa.

BarcelonaLa represa de les relacions bilaterals entre la Generalitat i l'Estat no està sent gens plàcida. A cinc dies perquè se celebri la reunió de la Comissió Bilateral, que serà el 2 d'agost a Madrid, les dues administracions encara no han aconseguit fixar un ordre del dia consensuat. L'ordre del dia és essencial, ja que recull els temes a tractar i, per tant, els potencials acords que podrien sortir de la trobada. L'historial d'aquesta comissió creada el 2007 pel nou Estatut sempre ha estat convuls i, malgrat que reglamentàriament s'hauria de reunir dues vegades l'any, en 14 anys només ho ha fet vuit vegades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera veu seriosa d'alarma la va donar dimarts la consellera de la Presidència i líder de la delegació catalana a la comissió, Laura Vilagrà, que va denunciar la "poca concreció" que ofereix per ara l'Estat sobre què vol fer amb la trobada, mentre que la Generalitat busca que de la reunió en surti un "calendari concret" sobre quan executar els temes que vol posar sobre la taula. "No volem les engrunes, volem tots els traspassos pendents", va dir en declaracions a l'ACN. La gestació d'aquesta trobada de la Comissió Bilateral porta dies enverinada. Van ser els dos presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, els que a finals de juny van pactar celebrar-la aquest estiu, però quan Sánchez va remodelar el seu gabinet i va rellevar Miquel Iceta de la cartera de Política Territorial, la celebració de la Comissió Bilateral fins i tot va arribar a trontollar. Finalment es va salvar i es va posar la data del 2 d'agost.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, aquest dimecres en un acte a la Noguera.

Però la concreció de la data no ha facilitat les coses. Des del Palau de la Generalitat interpreten que el govern espanyol enfoca la trobada de manera diferent i aquí és on es troba l'arrel del problema. És a dir, que mentre que l'executiu català busca que es posin "temes importants" i concrets sobre la taula amb horitzons sobre quan caldria aplicar-los, l'Estat es planteja la trobada tan sols com un senyal que es "restableixen" les relacions entres les dues administracions, molt deteriorades en l'última dècada. En els últims dies la Generalitat ha començat a donar pistes sobre quins temes li agradaria posar en l'ordre del dia: per exemple, l'impagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut –sobre la inversió de l'Estat a Catalunya en infraestructures–, el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital i de les beques, la gestió del port i l'aeroport i el finançament de la llei de la dependència i dels Mossos d'Esquadra; i també el malestar que hi ha a la Generalitat pel tractament que es dona al català a la llei audiovisual que prepara el govern espanyol. De fet, el Govern ha preparat una llista amb els 56 traspassos que considera que l'Estat té pendents amb Catalunya.

La CUP i Vox

Al marge de l'actitud que tingui la Moncloa amb la Comissió Bilateral, la qüestió a Catalunya tampoc genera consens. El Govern ha convocat aquest dijous els grups al Parlament per explicar-los els treballs previs a la Comissió –és preceptiu que ho faci– i Vox i la CUP ja han anunciat que no hi seran. Els primers perquè rebutgen que hi hagi una relació bilateral entre governs –"El conflicte és dins de Catalunya per culpa dels que la volen partir en dos", ha dit el diputat Joan Garriga–, mentre que la CUP lamenta que acudir a aquest fòrum és entregar-li a l'Estat la bandera que s'està "normalitzant el conflicte" polític.

stats