Política 02/12/2022

L'últim atac de la dreta a Sánchez: l'acusen de tapar la sedició amb 'la roja'

Feijóo confón el debat de les esmenes a la totalitat amb la "votació definitiva" de la reforma del Codi Penal

3 min
Alberto Núñez Feijóo en un míting del PP a Madrid

MadridA l'hora de sopar, gairebé les deu de la nit de dijous passat, al Congrés començava el primer debat sobre la supressió del delicte de sedició. Tot plegat, acabaria gairebé a la una de la matinada, quan la cambra baixa donaria llum verda a començar a tramitar la reforma del Codi Penal. L'horari recordava el de l'aprovació de les lleis de desconnexió dels dies 6 i 7 de setembre al Parlament. I la triple dreta no va trigar a agafar aquest filó i fer servir aquest debat de "nocturnitat" per farcir d'arguments el que consideren una "traïció" a Espanya. Però creuen que l'estratègia del govern espanyol per "amagar" aquesta reforma no acaba aquí i que la roja és la nova excusa per tapar-la. Segons el PP i Ciutadans, el debat de les esmenes a la totalitat s'ha fet aquest dijous perquè coincidia amb un partit de la selecció espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple va començar a l'hora de dinar, a les dues del migdia, sis hores abans que l'àrbitre xiulés l'inici del partit d'Espanya, en què Espanya es jugava la classificació per als vuitens de final del Mundial. Però tant per a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, com per al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquesta diferència temporal era un detall poc important. "Ho estan fent de pressa, corrent, posant un ple als dos dies de convocar-lo i intentant de tapar-lo amb un partit d'Espanya. Per què? Perquè saben que això és una infàmia. Perquè quin govern s'amaga de les seves lleis? Si estan tan orgullosos i ho tenen tan clar, per què ho fan així? Per què ho volen aprovar abans de Nadal i que no se n'assabenti ningú? Perquè saben que és una infàmia, però els és igual", va dir Arrimadas en la seva intervenció al ple. "Senyora Arrimadas, una prèvia. El partit és a les vuit, no ara. Ni Qatar ni el Congrés estan contraprogramant ningú", li va replicar el president d'Unides Podem, Jaume Asens.

A la tesi d'Arrimadas s'hi va afegir Feijóo unes hores més tard en un acte a Albacete –encara no havia començat el partit, quedava almenys una hora–: "Està clar que volia transparència Pedro Sánchez. I ara, la votació definitiva, en dia de partit. Quina pena que hi hagi Mundial. Si no hi hagués Mundial, no hi hauria delicte de sedició". A Feijóo, la vinculació d'una cosa amb l'altra no li va quedar tan bé com a Arrimadas, perquè la va tornar a espifiar. El líder popular va confondre el debat de les esmenes a la totalitat amb la votació final de la normativa. La proposició de llei de sedició tot just ha començat a tramitar-se al Congrés i, tot i que el seu camí serà exprés, el debat d'aquest dijous no suposava aprovar ni molt menys la norma de forma definitiva: els grups encara tenen l'opció de presentar esmenes parcials fins al 9 de desembre –si no es prorroga el termini–, que s'hauran de debatre en ponència i votar en comissió i al ple.

El calendari està comprimit i el govern espanyol sap que si vol començar l'any electoral sense el delicte de sedició al Codi Penal la tramitació ha de ser ràpida. I això pot portar més debats fins a última hora de la nit o que tornin a coincidir amb partits de la selecció espanyola. Per a la triple dreta, la tàctica perfecta per amagar la "traïció" a Espanya del govern de Pedro Sánchez.

stats