Política 22/07/2016

Un jutjat ordena a l'Ajuntament de Sant Cugat retirar l'estelada d'una plaça del municipi

El tribunal considera que és una bandera partidista i que no es pot penjar en espais públics

2 min
Mercè Conesa: “Em sentiria còmoda amb
  un RUI”

Un jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha ordenat a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès a retirar la bandera estelada penjada d'un pal a la cèntrica plaça Lluís Millet, on hi ha l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat. Després que Societat Civil Catalana presentés un recurs per demanar que es retirés l'estelada, la magistrada ha considerat que es tracta d'una bandera partidista i d'una determinada opció política. Per tant, ha determinat que no pot estar present en cap espai públic, encara que no sigui un edifici. La instal·lació d'aquesta bandera va costar 6.000 euros i es va acordar en el ple municipal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sentència d'aquest divendres, la jutgessa cita la jurisprudència del Tribunal Suprem en casos similars, on es determina que la bandera estelada marca clarament una opció política i vulnera la neutralitat que han de mantenir els poders públics. El Suprem es va posicionar després que algunes juntes electorals ordenessin a ajuntaments catalans retirar estelades dels seus balcons. La magistrada considera que si la bandera estelada és partidista, ho és sempre, no només en campanya electoral, i que si no es pot penjar en els edificis públics tampoc es pot penjar en espais públics.

La sentència encara es pot recórrer. Justament, es dóna la circumstància que la magistrada que ha dictat la sentència és la mateixa que fa uns dies va rebutjar que l'Ajuntament de Barcelona pogués entrar al CIE per inspeccionar-lo i tancar-lo si calia.

Societat Civil Catalana celebra la sentència

L'entitat espanyolista ha aplaudit l'ordre judicial que obliga l'Ajuntament a retirar la bandera estelada de la plaça Lluís Millet de Sant Cugat. En un comunicat, Societat Civil Catalana es mostra satisfeta per la sentència, però lamenta que el consistori "no només té intenció d'acatar-la", sinó que també es planteja recórrer-la.

Segons el vicepresident de l'entitat, José Domingo, l'ajuntament vallesà hauria de retirar l'estelada de la via pública sense esperar més temps. Societat Civil Catalana va presentar un recurs després que l'ajuntament de Sant Cugat pengés l'estelada el novembre del 2014.

stats