L’ESCENARI POST 9-N
Política 11/01/2015

L’ANC es mobilitza per l’acord

Preveu tota una setmana d’accions per forçar la convocatòria d’eleccions abans de les municipals

Sara González
4 min
UNA ESTRATÈGIA DE PRESSIÓ 
 El secretariat de l’ANC, capitanejat per Carme Forcadell (al centre, escoltant Ignasi Termes), es va reunir ahir a Porqueres per dissenyar una estratègia de pressió per aconseguir que Mas i Junqueras tanquin un acord electoral. Demà impulsaran la reivindicació a través de les xarxes i al llarg de la setmana es faran mobilitzacions arreu del territori.

BarcelonaEl temps per a l’acord s’esgota i les entitats sobiranistes veuen amb inquietud com, a hores d’ara, la possibilitat que es convoquin eleccions abans de les municipals no és palpable. Especialment després de l’intercanvi de retrets entre Artur Mas i Oriol Junqueras de divendres, que va caure com una galleda d’aigua freda en l’òrbita independentista. L’ANC, però, es nega a acceptar la possibilitat que no hi hagi avançament electoral imminent i és per això que ha decidit passar a l’acció per pressionar. No donaran treva: han dissenyat tota una setmana de mobilitzacions per forçar un acord abans del 15 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Volem que els partits sentin l’alè, el respirar del poble, que vol acord, eleccions i independència”, explica un dels membres del secretariat de l’ANC, els 75 membres del qual es van reunir a Porqueres, al Pla de l’Estany, per decidir, entre altres coses, com encarar el bloqueig en què està encallat el procés dos mesos després de l’èxit del 9-N.

Pressió des de dilluns

Contra rellotge, la comissió de mobilització es reunirà aquest mateix diumenge per definir unes accions que volen que comencin demà mateix, dia probable perquè Mas i Junqueras es tornin a reunir amb l’ANC, Òmnium i l’AMI per intentar desencallar la situació. La “pressió inicial” es farà a través de les xarxes socials i, al llarg de tota la setmana, s’organitzaran mobilitzacions de manera descentralitzada als municipis. Per exhibir força i exercir més pressió, dijous es faran actes de més gran format a les capitals de comarca. Des d’Òmnium, per la seva banda, asseguren que buscarien la coordinació amb l’ANC per participar en les mobilitzacions.

“Esperem i estem convençuts que hi haurà acord, si no fos així seria lamentable”, va advertir la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, que va afegir que aquest escenari seria “molt decebedor” per a la gran quantitat de persones que van participar en la Diada i en el 9-N. I és que les entitats sobiranistes entenen que “la segona volta” en forma d’eleccions que Mas va prometre per després del 9-N s’ha de fer abans de les municipals i no pas a la tardor, com recollia una de les propostes que Mas va plantejar a Junqueras en la seva carta.

Per l’ANC, doncs, la data de les eleccions passa per sobre de la fórmula que s’utilitzi per concórrer-hi. Si bé el full de ruta de l’Assemblea apostava per la candidatura unitària com el millor sistema per presentar-se a les plebiscitàries, a hores d’ara membres del secretariat asseguren que no pensen fer casus belli de la fórmula que finalment es triï si aquesta serveix perquè es convoquin ja els comicis.

Consulta interna

Paral·lelament, l’ANC va acordar ahir obrir un procés deliberatiu intern per decidir el posicionament i els següents passos de l’entitat en aquesta nova fase del procés sigui quina sigui la decisió de Mas. Es tractaria d’una consulta interna amb diverses preguntes que se sotmetrien a votació dels 100.000 socis, membres, col·laboradors i simpatitzants de l’ANC i que serviran per decidir el paper de l’entitat tant si hi ha eleccions com si finalment no hi acord per convocar-les.

El jutge Vidal, disposat a anar a Estrasburg

El jutge Santiago Vidal confia que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) arxivarà l’expedient obert contra ell per redactar la Constitució catalana. En cas contrari, Vidal arribarà fins al Tribunal Constitucional i el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg per defensar-se. “Com a jutge he d’acatar i fer acatar la Constitució, però com a jurista puc proposar reformes”, va argumentar ahir el jutge a Catalunya Ràdio. Vidal s’enfronta a la suspensió de sou i feina durant tres anys, a un trasllat o a la seva expulsió de la carrera judicial.

ERC deixa clar que no competirà amb Mas pels independents a la llista

Després de l’intercanvi de retrets que divendres va fer evident que no hi ha, almenys per ara, acord electoral entre Artur Mas i Oriol Junqueras, ERC va intentar ahir defugir el cos a cos amb el president de la Generalitat. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va adoptar un to conciliador per forçar un acostament definitiu que permeti forjar un pacte perquè les eleccions catalanes siguin abans de les municipals. “Els independents no seran un escull per a l’acord”, va assegurar a Catalunya Informació, conscient que, a hores d’ara, un dels punts que més preocupa el president és poder tenir la presència en exclusiva a la seva llista d’independents i membres de la societat civil.

Rovira va voler deixar clar que el seu partit aparca de manera definitiva la seva proposta inicial de llistes separades i paraigua comú i “no competirà” per aquests representants de la societat civil. Fins a tal punt, va dir, que ERC esperarà que Mas tingui confeccionada la seva pròpia llista transversal per elaborar la seva amb persones “vinculades” al partit.

Amb tot, no es va estar de fer referència als “referents socialdemòcrates” partidaris de la independència que podrien quedar fora de la llista de Mas i que ERC o la CUP podrien acollir en la seva candidatura. Era una referència directa als exmembres del PSC, amb qui han mantingut converses des de fa mesos i amb els quals, de fet, ja van pactar -com els de Nova Esquerra Catalana- per concórrer a les eleccions europees. Així doncs, evitant la pugna pels membres de la llista, ERC busca aplanar el camí a Mas, a qui, segons fonts del partit, veuen “inflexible” i amb la intenció, almenys a hores d’ara, de “no convocar eleccions fins al setembre”.

Govern de concentració

Amb el temps per negociar ja limitat, Rovira va instar Mas a convocar una reunió de manera imminent per fixar la fórmula electoral i analitzar la proposta que ahir va llançar Junqueras a través d’un article a El Periódico : un govern de concentració que comenci sense esperar ni tan sols les urnes per dibuixar el full de ruta cap a la independència. Segons el líder d’ERC, “no cal esperar a l’endemà de les eleccions” per fer aquest govern d’unitat d’acció, sinó que es pot forjar simultàniament a la convocatòria electoral per “generar confiança”.

stats