Política 23/06/2017

L'editorial del 'New York Times', a Rajoy: "El millor per a Espanya seria permetre el referèndum"

Critica que Rajoy no opti per una negociació "de bona fe" amb els líders catalans per trobar una "solució política"

Ara
2 min
L'editorial de New York Times, a Rajoy: "El millor per a Espanya seria permetre el referèndum"

Barcelona"El millor per a Espanya seria permetre el referèndum i que els votants catalans rebutgessin la independència -com va passar al Quebec i a Escòcia-. Si no, la intransigència de Madrid només inflamarà les frustracions catalanes". Aquesta és la recomanació que el diari nord-americà 'New York Times' fa al president espanyol, Mariano Rajoy, en un editorial sobre el cas català que es titula "El repte de Catalunya". A parer d'aquest mitjà de comunicació, la millor estratègia per respondre a l'acció del govern de la Generalitat no és la via judicial sinó la "negociació política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer d'aquest diari, un govern "més capaç" oferiria a Catalunya una millora del finançament per aplanar el suport a la independència, tenint en compte que representa gairebé una cinquena part del PIB espanyol i només rep el "9,5%" dels pressupostos generals de l'Estat. "També ajudaria una negociació de bona fe amb els líders catalans per trobar una solució política, en lloc de confiar en la interpretació restrictiva de la Constitució per castigar els esforços dels catalans d'assolir més autonomia", s'afegeix en l'editorial.

A l'inici, l'article recull que el govern de la Generalitat ha fixat un referèndum d'independència per a l'1 d'octubre. I recorda les paraules del portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, després d'anunciar la data i la pregunta del referèndum: "No es farà un referèndum il·legal contra la Constitució". Després de fer referència al present, l'editorial assenyala també que el 2014 ja es va celebrar una consulta i que el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, ha sigut condemnat per desobediència i prevaricació i a pagar una multa de més de 30.000 euros.

El mateix president de la Generalitat actual, Carles Puigdemont, ha reaccionat a l'editorial del diari nord-americà. A través de Twitter ha llançat un dard a la Moncloa: "Veig que la idea del cop d'estat en forma de referèndum no l'acaben de comprar".

Al tuit de Puigdemont, també s'hi ha afegit el del conseller d'Afers Exterior, Raül Romeva, qui ha afirmat que l'editorial del diari nord-americà "intenta guiar l'Estat pel camí de la democràcia".

Aquest editorial se suma al que ja va fer l''Irish Times' ahir, el dia Nacional d'Irlanda, en què dirigint-se a Mariano Rajoy s'assegurava que "no és tard per aprendre" dels conservadors britànics.

stats