ANÀLISI
Política 11/01/2020

Una legislatura fustigada per la triple dreta del PP, Cs i Vox

La dreta no té cap intenció de donar un segon de treva a l'executiu del PSOE i Unides Podem

Anna Mascaró
3 min
Santiago Abascal, Pablo Casado i Albert Rivera, a la manifestació de Colón el febrer passat

BarcelonaSi una cosa va deixar clara el debat d’investidura -el primer gran debat de la legislatura- és que la triple dreta no té cap intenció de donar un segon de treva a l’executiu del PSOE i Unides Podem. Al contrari, té la intenció de convertir la seva acció de govern en un camp de mines. En els primers cinc minuts de la seva primera intervenció, el líder del PP, Pablo Casado, ja havia amenaçat Pedro Sánchez amb portar-lo als tribunals per prevaricació si no actuava contra el president de la Generalitat, Quim Torra, aplicant el 155. Una prova de com en la seva competició interna per qui lidera l’oposició la triple dreta està disposada a traslladar al Congrés l’estratègia de la judicialització que ja ha posat en pràctica els últims anys a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP, Vox i Ciutadans semblen, doncs, com a mínim d’entrada, disposats a convertir la legislatura en un fangar. A través dels tribunals, però també del carrer. Davant del Congrés ja hi ha hagut aquests dies mobilitzacions de la ultradreta per criticar el govern del PSOE i Unides Podem, i avui Vox també ha convocat concentracions davant dels ajuntaments. Un ambient carregat amb l’objectiu de no donar treva a Pedro Sánchez, al qual ja situen fora del bloc constitucionalista. Les tres formacions de dretes l’han acusat d’haver posat la governabilitat de l’Estat en mans dels “enemics” d’Espanya i no han dubtat en carregar contra els seus socis increpant-los durant el debat d’investidura amb crits de “terroristes” i “colpistes”.

La influència dels 52 diputats de Vox ja es fa notar i ha comportat, per ara, que Casado hagi abandonat el gir moderat que va emprendre després de la desfeta de les eleccions del 28-A. Ara el líder conservador ha recuperat el seu to més dur. “Avui Espanya es queda sense socialisme constitucionalista”, va etzibar Casado en els primers compassos del seu discurs al Congrés. Tampoc la portaveu de Ciutadans i líder in pectore de la formació taronja, Inés Arrimadas, va donar descans a Sánchez, i lluny de reconduir relacions amb el PSOE després de la debacle del 10-N i de l’adeu d’Albert Rivera, va dinamitar tots els ponts cridant sense complexos al transfuguisme per fer fracassar la investidura.

Torpedinar el diàleg

L’agressivitat de la triple dreta tindrà un cop més com a principal ase dels cops Catalunya. Amb l’objectiu de torpedinar qualsevol gest de distensió que pugui intentar dur a terme el govern Sánchez-Iglesias, el PP, Vox i Ciutadans apujaran el to contra l’independentisme i mantindran activa la via judicial, com ja han demostrat amb la Junta Electoral Central. De fet, divendres el PP i Cs van portar la competició en duresa contra Sánchez també a Barcelona. Les portaveus dels dos grups al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas, van ser a Catalunya, des d’on van reaccionar al manteniment de la inhabilitació del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem (TS). Les dues van girar la inhabilitació contra Sánchez: la conservadora va demanar al socialista que faci servir “tots els mecanismes al seu abast” per garantir la destitució del president i li va demanar que no s’assegui amb ell a una taula de diàleg, mentre que la diputada taronja li va retreure la conversa telefònica amb Torra de dijous.

Per ara, doncs, el PP i Cs s’han alineat completament amb Vox pel que fa al debat sobre Catalunya, però els de Santiago Abascal ja van demostrar també en el debat d’investidura que estan disposats a dur al Congrés el seu discurs més retrògrad, masclista i xenòfob. La presència de la ultradreta a les Corts i la manera com se li fa front serà una de les claus d’aquesta legislatura, que per ara comença amb la dreta irritada.

stats