Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

El lehendakari evita parlar del comunicat d'ETA perquè no anuncia la "desaparició definitiva"

El govern espanyol ha reclamat que el cessament de la violència sigui "per sempre", alhora que ha reconegut que no entén què significa una "verificació informal"

El lehendakari, Patxi López, ha refusat parlar del comunicat d'ETA en què proposa una verificació "no formal" de la treva pel rebuig "irresponsable" del govern espanyol d'acceptar-ne una d'oficial. López ha dit que no vol parlar de "verificacions informals que segueixen sense anunciar la desaparició definitiva d'ETA", perquè ha decidit "fa temps" no referir-se a ells "per no fer publicitat a la seva campanya". El lehendakari també ha evitat parlar de Bildu, la nova coalició electoral de l'esquerra abertzale que substituiria Sortu, després que el Tribunal Suprem n'hagi denegat la seva inscripció com a partit.

Des de Madrid, el ministre de la Presidència, Ramón Jaúregui, ha reclamat a ETA que el cessament de la violència sigui "per sempre", alhora que ha reconegut que no entén què significa una "verificació informal" de la treva. Jaúregui ha subratllat que només li importa saber que "ETA no té voluntat d'atemptar, si més no temporalment".

En el mateix sentit, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha afirmat que no calen verificacions de la treva per part d'organismes internacionals, ja que ha dit "estem en un país democràtic i solvent, i l'única verificació que val és que ETA es dissolgui".

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha opinat que el comunicat d'ETA "és un nou intent d'enredar perquè es parli d'ells" i ha manifestat que "l'esquerra abertzale ni té projecte propi ni altura de mires".

El portaveu de la presidència d'EB-Berdeak, Serafín Llamas, ha demanat a ETA que "deixi de banda" els comunicats "ambigus" i "aposti, d'una vegada per totes, per l'abandonament definitiu de les armes".

D'altra banda, el dirigent de l'esquerra abertzale Tasio Erkizia ha valorat positivament el comunicat fet públic per ETA ja que, segons el que ell entén, l'organització terrorista "deixa el testimoni del futur d'Euskal Herria en mans del poble basc".

També el líder d'EA, Pello Urizar, ha donat valor al text d'ETA i ha demanat als governs espanyol i francès que "se sumin i ajudin a la creació" d'una comissió de verificació de l'alto-el-foc.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT