Política 10/02/2017

El jutge anul·la l'entrada de Reus a l'AMI després del recurs de C's i SCC

L'Ajuntament de la capital del Baix Camp assegura que seguirà formant part de l'AMI i que recorrerà la sentència

Agències
4 min
Regidors de Ciutadans a Reus mostrant la sentència del jutge

BarcelonaEl jutge ha anul·lat l'entrada de Reus a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El magistrat del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha estimat el recurs que van presentar els quatre regidors de Ciutadans (C's) a l'Ajuntament de Reus i Societat Civil Catalana (SCC) el setembre del 2015 en relació amb l'adhesió a l'AMI, tal com han informat fonts d'ambdues formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber Europapress, el jutge al·lega que "disposar de recursos públics per dur a terme finalitats contràries a l'ordenament jurídic" excedeix i desborda clarament l'àmbit de la llibertat d'expressió i d'acció política. En aquest sentit, la sentència decreta que "no és legalment possible" que institució pública adopti posicions polítiques "alienes a les seves competències", perquè això suposaria imposar el posicionament a tots els habitants del municipi, però "menys possible és encara si aquest posicionament contradiu la Constitució".

A més, recorda que els ajuntaments només poden associar-se "per exercir les seves competències o feines d'interès comú" i entén que l'AMI no ho és perquè es tracta d'una associació amb clara vocació independentista.

Reaccions des de C's i SCC

C’s ha anunciat que presentarà una moció a tots els ajuntaments en què té representació que formen part de l’AMI per instar-los a abandonar-la. El responsable d'Acció Institucional a Catalunya de Ciutadans, Joan García, ha recordat que la formació ja ha advertit a molts dels municipis en què té representació que “fer servir les institucions i els diners de tothom per a un ús partidista no només és un error, sinó que és il·legal".

García ha explicat que en la moció que es portarà als ajuntaments s'instarà a "revisar de forma immediata qualsevol acord que no respecti el principi de pluralisme polític i, si escau, a la seva immediata revocació". Així mateix, ha afegit que se sol·licitarà que "les partides econòmiques destinades fins ara a pagar les quotes de l'AMI es destinin a polítiques socials en benefici dels ciutadans”.

Per la seva banda, el portaveu de C's a Reus, Juan Carlos Sánchez, ha volgut expressar la seva "satisfacció" per la sentència perquè reconeix que amb l'adhesió a una associació que defensa la independència de Catalunya, l'Ajuntament està "incomplint la Constitució sota el pretext d'una suposada voluntat popular". Segons el portaveu de la formació, es tracta d'una "finalitat d'interès comú dels representants polítics que decideixen l'adhesió a l'associació, però en cap cas és una finalitat d'interès comú dels veïns de Reus.

La sentència, a més, condemna el consistori a assumir els costos judicials, que pugen a 300 euros. Per a Sánchez, aquests diners "haurien de ser assumits pels regidors que van votar a favor de l'adhesió a l'AMI, i no anar a càrrec de tots els ciutadans de Reus". També ha recordat que "els regidors de C's es van personar en nom propi contra l'acord aprovat pel ple del consistori el 13 de juliol del 2015".

Finalment, Sánchez ha insistit que l'"objectiu de l'AMI de trencar amb Espanya és il·legal i anticonstitucional", i que "l'adhesió de Reus a aquesta entitat suposa un cost a les arques municipals de 10.000 euros anuals". Per això, ha instat l'alcalde Carles Pellicer (CiU) a "escoltar C's i exercir d'una vegada per totes d'alcalde de tots els reusencs i no només d'uns quants". D'altra banda, des de SCC es reclama la dissolució de l'entitat independentista.

L'AMI recorrerà la sentència

L’AMI recorrerà la sentència "política" que anul·la l’adhesió de Reus a l’entitat sobiranista, segons ha pogut saber l’ACN. En concret es presentarà un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’escrit del jutge del contenciós administratiu número 1 de Tarragona. Els serveis jurídics de l’AMI han considerat que es tracta d’una sentència "absolutament política, sense cap raonament jurídic".

Des de l’AMI no s’entén que un jutge d’un contenciós administratiu sentenciï que la defensa de la independència de Catalunya és "inconstitucional" ni que qüestioni la legalitat de l’entitat "sense tenir-ne cap competència".

L’entitat apunta que el jutge Peral Fontova ha sentenciat en altres contenciosos presentats per l’Advocacia de l’Estat espanyol contra el pagament de quotes de l’AMI (els casos del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i els ajuntaments de la Sénia i la Nou de Gaià) "en contra del criteri" de 13 jutges diferents d’altres contenciosos administratius de Barcelona i Girona. Com en el cas de Reus, l’AMI ha presentat recurs al TSJC en contra d’aquestes tres sentències.

Des de l’entitat independentista es recorda que aquesta associació està legalment constituïda i inclosa al registre d’entitats, i s’opina que "no és casualitat" que la sentència sobre l'Ajuntament de Reus hagi coincidit en el temps amb "altres casos semblants" contra entitats sobiranistes com l’ANC i Òmnium Cultural amb "l’únic objectiu de posar bastons a les rodes" a la defensa de la independència de Catalunya i la celebració del referèndum d’autodeterminació.

L'Ajuntament de Reus diu que seguirà a l'AMI

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat aquest dissabte en roda de premsa que el municipi seguirà formant part de l'AMI tot i la sentència judicial que anul·la la seva adhesió. Pellicer ha explicat que l'Ajuntament "respectarà la voluntat dels 17 regidors que van votar a favor mentre no hi hagi una sentència ferma" i, per tant, quan "s'esgoti la via dels recursos". Precisament, l'alcalde ha anunciat que presentaran un recurs al TSJC aquest dilluns.

"L'anunci de la sentència coincideix amb la situació política que viu Catalunya", ha dit Pellicer, que també ha deixat clar que l'actitud de l'ajuntament no és un acte de desobediència, perquè el que fan és esgotar les "vies legals" fins que no hi hagi una sentència ferma. L'alcalde ha acusat el jutge del cas, Guillermo Peral Fontova, de "restar sobirania" al ple municipal.

stats